Kalafior Romanesco natalino Zielony (Brassica oleracea convar.) nasiona 1g
Kalafior to jednoroczna roślina z rodziny kapustowatych. Nie występuje w naturalnym środowisko jest tylko hodowany. Prawdopodobnie to miks kapusty z brokułem. Kalafior znany był już w starożytności. Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa, które oznacza "kwiat kapusty". Tak jak wiele warzyw do Polski kalafiora sprowadziła Królowa Bona. Kalafior to prawdziwa skarbnica cennych dla naszego organizmu składników mineralnych. Jadalną częścią kalafiora jest róża. Chociaż biały jest u nas najpopularniejszy to są również odmiany w innych kolorach - zielonym, fioletowym, żółtym. Kalafiory możemy mieć w ogrodzie bardzo długo - jeżeli dobrze dobierzemy odmiany to zbiory mogą się odbywać nawet od wiosny do listopada (jeżeli posiadamy szklarnię). A na zimę mrozimy zapasy.
Kalafior Romanesco pochodzi z Włoch, to odmiana średnio-wczesna. Wytwarza stożkowate róże, kształtem przypominające wieżyczki. Kalafior zielony jest ceniony za delikatny, wyśmienity smak bez goryczki z lekko orzechowym posmakiem. Kalafior Romanesco przeznaczony jest do uprawy w gruncie.
Kalafior Romanesco uprawa
Kalafior lubi słoneczne, ciepłe miejsca oraz zasobnych w próchnicę gleb. Nie będzie dobrze rósł na glebach piaszczystych - tylko wilgotnych, ponieważ ma płytki system korzeniowy. Trzeba silnie go dokarmiać. W roku poprzedzającym uprawę najlepiej zasilić glebę obornikiem lub kompostem. Dobrze też aby ziemia była udeptana - wtedy główki będą zwarte.
Nasiona kalafiora Romanesco wysiewamy w marcu, do połowy kwietnia pod osłony, można zacząć już w lutym na paletki. Do gruntu wysadzać w kwietniu, maju, w rozstawie 40-50 x 50 cm. Aby zbiory otrzymać jesienią nasiona wysiewamy na przełomie maja i czerwca, a do gruntu sadzimy w lipcu.
Kalafior Romanesco zastosowanie
Najbardziej popularnym sposobem podania kalafiora jest jego ugotowanie - najzdrowiej na parze - i polanie bułką tartą z masełkiem. Ale świetnie sprawdzi się także w sałatkach i zapiekankach. Wiele zup nie obejdzie się bez kalafiora. Można go też marynować. Będzie pasował do makaronów, ryżu, można go dodać do placków ziemniaczanych.
Tak więc jak widać kalafiora przygotujemy na wiele sposobów. Kolorowe kalafiory to również świetna dekoracja potraw. To także cenne warzywo w diecie odchudzającej tak jak i kapusta. Ma niską wartość energetyczną a przy tym dużo witamin, magnezu i potasu. Zobacz nasze inne nasiona warzyw.