Jarmuż Scarlet purpurowy (Acephala var. sabellica) nasiona 1g
Jarmuż to dwuletnia odmiana kapusty warzywnej. Tak jak kalafior czy brokuł jest znana tylko z uprawy i nie występuje w na stanowiskach naturalnych. To bardzo stare warzywo uprawiane od starożytności również w formie rośliny ozdobnej. A do średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych warzyw w Europie. Wytwarza rozetę kędzierzawych liści. Ma silnie rozbudowany system korzeniowy co ułatwia pobieranie wody. Liście jarmużu w zależności od odmiany mogą być jasnozielone, ciemnozielone lub fioletowe. Mało doceniane warzywo a to błąd- jeżeli mamy działkę lub ogród na pewno warto jarmuż uprawiać. Tym bardziej, że nie jest łatwym do kupienia warzywem w naszych sklepach.
Jarmuż Scarlet to odmiana o purpurowo-fioletowych, kędzierzawych liściach, średnio wysoka. Pozostawiony zimą w ogrodzie będzie stanowił świetną ozdobę, ponieważ zniesie mrozy do -15C. Jak i inne jarmuże bardzo zdrowe liście są nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw ale także świetną dekoracją. Dorasta do 80/100 cm. Można go posadzić w ozdobnej donicy.
Jarmuż Scarlet purpurowy uprawa
To warzywo proste w uprawie, toleruje prawie wszystkie typy gleb, woli chłodniejszy klimat. Należy tylko unikać miejsca po innych roślinach kapustowatych. Jest mrozoodporny do -15C. Do tego jest odporny na szkodniki i choroby innych warzyw z rodziny kapustowatych. Ta odmiana dorasta do 80-100 cm. Nasiona jarmużu wysiewamy od kwietnia do połowy czerwca na rozsadniku, pod osłony lub od razu do gruntu w zależności od terminu zbioru. Rozsadę w fazie 3-4 liści sadzić do gruntu w rozstawie 70-60 x 50 cm.
Do nawożenia wszelkich warzyw polecamy nawozy organiczne, humusowe np. Bio Złoto. Posiłkujmy się także kompostem, dobrze rozłożony kompost dostarcza roślinom bezpiecznych dawek składników mineralnych oraz wzbogaca glebę w próchnicę, która lepiej magazynuje wodę.
Jarmuż Scarlet zastosowanie
To pożywne warzywo zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, ma właściwości przeciwzapalne. Tak jak brokuły ma również w sobie związki które działają przeciwrakowo. Dodatkowo bogaty jest w żelazo, wapń, witaminę K. W Japonii wytwarza się z niego popularne suplementy diety- najczęściej w postaci soków. Obecny jest także w tradycyjnej kuchni holenderskiej, brazylijskiej czy portugalskiej. Polecany jest także w żywieniu dzieci.
Po przemarznięciu liście jarmużu są delikatniejsze - tracą goryczkę- więc dobrze zbierać go po pierwszych przymrozkach. Można go dodawać do sałatek, jako dodatek do dań zamiast szpinaku, makaronów. Możemy też wykonać z niego jarmużowe pesto lub zdrowy witalny koktajl. Jeżeli lubimy eksperymentować w kuchni to warzywo świetnie się do tego nada.