Papryka Ostra Jalapeno Czerwona (Capsicum annuum) 0,15g
Papryka Jalapeno, zwana także pieprzem chilijskim, wywodzi się z Ameryki Południowej (Meksyk). Do Europy przywędrowała w XV w. wraz z Krzysztofem Kolumbem. Papryka Jalapeno jest łagodną odmianą chili, jej owoce mogą osiągać do 5-9 cm i z reguły są w czerwonym kolorze (zdarzają się także zielone, pomarańczowe, a nawet fioletowe). Papryka Jalapeno ma działanie rozgrzewające organizm. Spożywanie papryki jalapeno obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmaga jej przepływ i poprawia apetyt, a także przyśpiesza metabolizm. Nie podaje się zalecanego dawkowania papryczki jalapeno, jednak ze względu na jej ostry smak zjedzenie jej w dużych ilościach jest niemal niemożliwe. Jeśli jesteś wielbicielem ostrych smaków, pamiętaj aby spożywać jalapeno z umiarem, ponieważ zawarta w nich kapsaicyna jest alkaloidem, który spożywany nadmiernie może być szkodliwy. Aby złagodzić ostry smak po zjedzeniu papryki jalapeno należy wypłukać usta olejem roślinnym, wypić szklankę tłustego mleka lub zjeść lody, a pieczenie ustanie. Płukanie wodą nie zneutralizuje ostrości.
Papryka Jalapeno czerwona jest odmianą średnio późną o niewielkich, wydłużonych owocach w kolorze czerwonym. Polecana do uprawy w gruncie (sezonowo) i doniczkach (przez cały rok).
Papryka Ostra Jalapeno Czerwona zastosowanie:
Papryka jalapeno czerowna to bardziej łagodna odmiana chili, dzięki czemu świetnie sprawdza się w całej gamie zastosowań. Używane są głównie w celach kulinarnych, mieszane z innymi warzywami lub mięsem. Owoce tej papryki niezastąpione są jako dodatek do sosów do pizzy, a sok z nich pozyskiwany wykorzystywany może być do leczenia alergii sezonowych, oczyszczania zatok i wzmacniania układu krwionośnego.
Dodatkową zaletą papryczek chili jest dekoracyjność - jeśli nie przepadasz za ikantnymi potrawami, możesz hodować ją jako kolorową ozdobę blatu kuchennego lub oryginalny 'pikantny' prezent.
Ciekawostka:
Ostre papryczki Jalapeno były pierwszą papryką chili w kosmosie. William Lenoir wziął je w 1982 roku w podróż kosmiczną. u
Papryka Ostra Jalapeno Czerwona uprawa:
Papryka Jalapeno idealnie nadaje się do uprawy doniczkowej, rośliny można przesadzić pod folię po ostatnich przymrozkach. Nasiona namocz w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Warto abyś zastosował specjalną ziemię do wysiewu lub krążki torfowe. Później rośliny musisz przepikować. Dla papryki zastosuj glebę żyzną, przepuszczalną - papryki nie tolerują przelania (dobrze zrobić drenaż), stanowisko słoneczne, ale nie pełne słońce. Kiełkowanie następuje w przedziale 2-4 tygodni. Zbiory 110 dni od wysiewu.
Pierwsze nasionka wyskoczyły dziś z ziemi :) Dziękuję, polecam i pozdrawiam!