Jagody Goji 'No.1' (Lycium barbarum) Kolcowój szkarłatny Sadzonka
Roślina lecznicza, konsumpcyjna i ozdobna, stosowana od stuleci w tradycyjnej medycynie chińskiej, koreańskiej, japońskiej i tybetańskiej. Główną atrakcją rośliny stanowią czerwonopomarańczowe owoce, potocznie nazywane jagodami Goji. Owoce odmiany ‘No.1’ są większe (długość ok. 2,5 cm) i słodsze niż owoce gatunku, bez goryczki. Dojrzewają VIII-X. Owoce zawierają 2500 mg witaminy C w 100 g, co sprawia, że są na trzecim miejscu wśród roślin bogatych w tę witaminę, są bogate w witaminy z grupy B i witaminę E, a także mikroelementy: cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor. Zawierają 21 niezbędnych dla zdrowia minerałów i 19 aminokwasów.
No.1 to atrakcyjna odmiana o smacznych, słodkich, dużych 2 cm owocach. Owoce czerwone, pojawiają się w sierpniu wrześniu. Dorasta do około 2-2,5m wysokości. Doskonale nadaje się na wystawę wschodnią, południową i zachodnią. Roślina lecznicza i konsumpcyjna, której owoce cenione są ze względu na bogate w witaminy, minerały i aminokwasy owoce.
Jagody Goji uprawa:
Roślina rozpoczyna owocowanie w 1-2 roku po posadzeniu. Jest mrozoodporna, mało wymagająca i tolerancyjna, może rosnąć na każdej, nawet ubogiej, glebie. Preferuje stanowiska słoneczne. Można ją uprawiać podobnie jak różę pnącą przypinając wiotkie pędy do podpór, np. kratek albo pozostawić bez podpory i wówczas jej pędy będą się łukowato wyginać. Średni przyrost rośliny to 0,5-1m. Dorsta to 2-2,5m wysokości
Jagody Goji zastosowanie:
Literatura podaje, że regularne spożywanie owoców opóźnia procesy starzenia, wzmacnia stawy i kości, wzmacnia odporność, a zawarty w nich beta-karoten, poprawia wzrok. Owoce można spożywać świeże lub suszone, dodawać do różnych potraw i napojów, np. herbaty.
Wszystkie rośliny puściły listki, zgodne z opisem. polecam