Jagoda kamczacka Jolanta sadzonka (Lonicera caerulea var. kamtschatica)
JOLANTA o rodzima odmiana jagody kamczackiej. Odnajduje się więc bardzo dobrze w polskich warunkach klimatycznych. Tradycyjnie, jak to u jagód kamczackich, z łatwością wytrzymuje mrozy do -35 stopniu i nie musisz jej przykrywać na zimę. Dojrzewa już w połowie czerwca. Jest to więc odmiana średnio – wczesna. Dobrze uzupełnia się z tymi wczesnymi, wchodząc w owocowanie gdy one już kończą. Łatwo więc z jej udziałem zapewnić sobie świeże owoce przez długi czas.
Jagoda kamczacka Jolanta wyrasta na duży krzak, może bowiem sięgnąć nawet ponad półtora metra. Jest przy tym bardzo plenna, rodzi dużo owoców. Jagody są duże, można wręcz powiedzieć – bardzo duże. Pod tym względem plasuje się w czołówce. Możesz założyć, że gdy dorośnie zbierzesz z niej do pięciu kilogramów. Bardzo odporna na warunki klimatyczne, rzadko choruje. Nie będzie przesady gdy powiemy, że może owocować nawet trzydzieści lat.
Jagoda kamczacka Jolanta smak owoców
Jolanta jest specyficzną odmianą. Czuć w niej echo dawnych jagód kamczackich, zanim zaczęto je krzyżować w celu uzyskania jak najsłodszych owoców. Tutaj mamy więc smak kwaskowo - słodki, pod którym kryje się leciutka nuta goryczy. Nie jest ona w żaden sposób dominująca, owoc nadal jest bardzo smaczny. Według niektórych ma w sobie więcej charakteru niż popularniejsze odmiany o wyższej zawartości cukru. Jeśli więc lubicie takie mieszanki, to Jolanta jest dla was idealnym wyborem.
Prócz smaku jagoda kamczacka oferuje nam naprawdę mnóstwo wartości pro zdrowotnych. Te owoce w warunkach naturalnych, czyli syberyjskich, są nazywane „jagodami młodości”. Nie bez powodu. Są niesamowicie bogate w czynniki usuwające z organizmu wolne rodniki – jedną z przyczyn starzenia się. A poza tym obniżają cholesterol, zmniejszają ryzyko zawału czy cukrzycy. Lista pozytywnych właściwości jagody kamczackiej jest bardzo długa. Pracują nad nią obecnie nowoczesne laboratoria, a z kolei od stuleci stosuje ją medycyna chińska, japońska, rosyjska. Czy więc dla zdrowia czy dla smaku – jagoda rządzi. Prosta w uprawie, pyszna w przetworach, sokach, wypiekach, nalewkach.
Jagoda kamczacka Jolanta zapylacz:
Posadzenie pojedynczego krzewu jagody oznacza, że plon będzie marny lub wręcz zerowy. Roślina ta dla dobrego owocowania potrzebuje towarzystwa, najlepiej z innej odmiany. Jolanta bardzo dobrze czuje się posadzona obok popularnych odmian
Zobacz inne odmiany jagody kamczackiej które mamy w ofercie
Jagoda kamczacka Jolanta uprawa:
Roślina mało wymagająca, wśród krzewów owocowych pod tym względem absolutnie w czołówce. Swobodnie czuje się w niemal każdym ogrodzie, o ile ziemia nie jest zbyt zbita, gliniasta. Teoretycznie poleca się dla niej glebę lekko kwaśną, póki nie jest ona mocno zasadowa to będzie jej i tak dobrze. Nie kaprysi – jest z Syberii. Podobnie sytuacja ma się ze stanowiskiem. Ideałem byłoby takie z dużym dopływem słońca. Jeśli jednak znajdziesz miejsce tylko w lekkim cieniu i tak się dobrze przyjmie. Owoce mogą być troszkę mniej słodkie, bo ilość słońca wpływa na poziom cukru w nich. Nie jest to jednak bardzo odczuwalna różnica.
Jagodę kamczacką sadź w oddaleniu od siebie mniej więcej 120cm, rzędy co 200cm. Gdy podrośnie będzie sporym krzakiem, a chcesz mieć przecież swobodny dostęp do owoców;) Ona zaś potrzebuje przewiewu między gałązkami, no i słońca docierającego do owoców.
Jagoda kamczacka Jolanta – nawożenie, przycinanie
Aby zapewnić twojej jagodzie odpowiednią porcję pokarmu najlepiej jest przygotować nawóz już przy sadzeniu. Wykopać solidny dołek, nasypać do niego 10-15kg kompostu albo nawozu ekologicznego. Wymieszać z ziemią i zapomnieć o nawożeniu na 3 lata. Później cykl jest podobny. Co 2-3 lata nasyp pod krzaczek albo specjalny nawóz do jagód albo właśnie kompost. Jeśli masz możliwość to świetny będzie też zleżały obornik, ale to zazwyczaj ciężka do zdobycia rzecz.
Przycinanie to dla uprawiających jagody kamczackie temat prawie nieznany. Pierwsze cięcie zrobisz gdy roślina będzie miała 5-7 lat. Wcześniej nie ma ani potrzeby ani sensu, prócz oczywiście usunięcia jakiś połamanych czy suchych gałązek. Następne cięcia to tak zwana prześwietlenia. Wytniesz gałązki drobne i najstarsze, leżące na ziemi, roślinka zyska wtedy więcej dostępu do światła i odwdzięczy się lepszym plonem. W uprawie amatorskiej to zazwyczaj wystarczy.
Jagoda Kamczacka Jolanta nie jest typowym owocem, w którym postawiono na dużo cukru. Tutaj mamy przyjemny balans lekkiej, orzeźwiającej kwasoty, słodyczy i delikatny akcent goryczki. Bukiet jest więc bardziej rozbudowany niż u popularniejszych odmian. Goryczka na tyle niewielka, że służąca jako ciekawe przełamanie. Z kolei zapylaczem dla niej jest Wojtek, jedna z najpopularniejszych odmian, więc jeśli masz go w ogrodzie, to warto dodać Jolantę do towarzystwa.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
-
Metoda zbioru:
Mechaniczy + Ręczny