Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Sadzonki owocowe
SKU: 876
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 21.90 PLN
Producent: Global Flowers
Global Flowers

Jagoda kamczacka Czelabinka

Jagoda kamczacka Czelabinka sadzonka (Lonicera caerulea var. kamtschatica)

Owoce jagody kamczackiej należą do najwcześniejszych w sezonie w polskich warunkach klimatycznych. Jagody najwcześniejszych odmian dojrzewają już w maju. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, niezwykle korzystnych dla organizmu człowieka, co daje wielkie możliwości wykorzystania jagody kaczmackiej jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej! Eksperci nazwali jej owoce "jagodami wiecznej młodości", gdyż odnaleźli w nich związki zapobiegające się starzeniu komórek.

Jagoda kamczacka jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie. Nowe odmiany łączą w sobie najbardziej pożądane cechy - duże, deserowe owoce o słodko-kwaskowym smaku pozbawionym goryczki, odporność na suszę, długowieczność i bardzo duża odporność na mróz. Niezwykła zdrowotność uprawianych odmian pozwala na stosowanie ekologicznych metod uprawy.

Roślina dorasta do ok. 2,2-2,5 metra wysokości, a długość życia krzewu wynosi 50 lat lub więcej. Pąki kwiatowe tworzą się na zeszłorocznych pędach, rozwijają się w ciągu kilku dni po wiosennym ociepleniu. Jagoda kamczacka jest rośliną dwupłciową, w celu lepszego owocowania zaleca się sadzenie obok się co najmniej dwie różne odmiany, aby wzajemnie się zapylały.



Przedstawiamy Ci Jagodę Kamczacką Czelabinka

to odmiana która bardzo silnie owocuje z krzewu można zebrać od 2 do 5 kg owoców, owocuje już w pierwszym roku po posadzeniu na przełomie maja/czerwca. Odmiana ta pochodzi z Syberii, więc Polskie mrozy nie stanowią dla niej żadnego problemu.


Jagoda kamczacka uprawa

Najbardziej odpowiednie są słoneczne stanowiska, a gleby średnio zwięzłe, żyzne, piaszczysto-gliniaste i gliniasto-piaszczyste o słabo kwaśnym odczynie gleby mniej żyzne należy wzbogacać w materię organiczną dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem w ilości 10-15 kg/roślinę.   Celem właściwego zapylenia i prawidłowego rozwoju owoców należy wysadzić obok siebie przynajmniej dwie odmiany rośliny. Z pojemników można wysadzać przez cały okres wegetacji, rozstawa 1,0 m pomiędzy roślinami w rzędzie. Nawożenie organiczne dobrze rozłożonym obornikiem lub dojrzałym kompostem (10 kg/m) powtarzać jesienią co 2-3 lata.


Zastosowanie jagody kamczackiej

W medycynie ludowej jagody używane są jako środek wzmacniający naczynia włosowate przy chorobach sercowo-naczyniowych, a także chorobach żołądka, wątroby, pęcherzyka żółciowego. Sprzyjają wydalaniu substancji radioaktywnych. Jagody polecane są do jedzenia przy awitaminozie, gdy osłabiony po zimie organizm potrzebuje kwasu askorbinowego. Sok z jagód leczy grzybice i owrzodzenia, a wywar z liści i kwiatów - choroby oczu, gardła i skóry. W recepturach medycyny tybetańskiej wywar z kory jest przepisywany, jako środek na bóle głowy, reumatyzm, artretyzm, silne bóle żołądka.

Jagodę kamczacką spożywamy w stanie świeżym oraz przetworzoną - w ciastach, lodach, jogurtach, kompotach, sokach, nalewkach i winach. Dzięki dużej zawartości pektyn owoce mają dobrą zdolność żelowania i doskonale nadają się na powidła, dżemy i konfitury. Suszone owoce zachowują swoje wszystkie cenne właściwości. Doskonale nadają się do mrożenia.


  • Wysokość sadzonki: 

    ok 20/40 cm

  • Pojemność doniczki: 

    1 L

  • Grupa roślin / Forma: 

    Krzew Liściasty

  • Siła wzrostu: 

    Roślina szybkorosnąca

  • Docelowa wysokość: 

    od 1 m do 2 m

  • Ph podłoża: 

    Lekko kwaśne / obojętne

  • Rodzaj gleby: 

    Przeciętna ogrodowa

  • Pora kwitnienia: 

    Kwiecień

  • Pora owocowania: 

    Od Maja do Czerwca

  • Owoce: 

    Soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie

  • Mrozoodporność: 

    Całkowita Mrozoodporność

  • Metoda zbioru: 

    Mechaniczy + Ręczny

  • Kolor kwiatów: 

    Żółte