Jagoda kamczacka Czelabinka sadzonka (Lonicera caerulea var. kamtschatica)
Owoce jagody kamczackiej należą do najwcześniejszych w sezonie w polskich warunkach klimatycznych. Jagody najwcześniejszych odmian dojrzewają już w maju. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, niezwykle korzystnych dla organizmu człowieka, co daje wielkie możliwości wykorzystania jagody kaczmackiej jako rośliny dietetycznej, profilaktycznej, a nawet leczniczej! Eksperci nazwali jej owoce "jagodami wiecznej młodości", gdyż odnaleźli w nich związki zapobiegające się starzeniu komórek.
Jagoda kamczacka jest rośliną niewymagającą i łatwą w uprawie. Nowe odmiany łączą w sobie najbardziej pożądane cechy - duże, deserowe owoce o słodko-kwaskowym smaku pozbawionym goryczki, odporność na suszę, długowieczność i bardzo duża odporność na mróz. Niezwykła zdrowotność uprawianych odmian pozwala na stosowanie ekologicznych metod uprawy.
Roślina dorasta do ok. 2,2-2,5 metra wysokości, a długość życia krzewu wynosi 50 lat lub więcej. Pąki kwiatowe tworzą się na zeszłorocznych pędach, rozwijają się w ciągu kilku dni po wiosennym ociepleniu. Jagoda kamczacka jest rośliną dwupłciową, w celu lepszego owocowania zaleca się sadzenie obok się co najmniej dwie różne odmiany, aby wzajemnie się zapylały.
Przedstawiamy Ci Jagodę Kamczacką Czelabinka
to odmiana która bardzo silnie owocuje z krzewu można zebrać od 2 do 5 kg owoców, owocuje już w pierwszym roku po posadzeniu na przełomie maja/czerwca. Odmiana ta pochodzi z Syberii, więc Polskie mrozy nie stanowią dla niej żadnego problemu.
Jagoda kamczacka uprawa
Najbardziej odpowiednie są słoneczne stanowiska, a gleby średnio zwięzłe, żyzne, piaszczysto-gliniaste i gliniasto-piaszczyste o słabo kwaśnym odczynie gleby mniej żyzne należy wzbogacać w materię organiczną dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem w ilości 10-15 kg/roślinę. Celem właściwego zapylenia i prawidłowego rozwoju owoców należy wysadzić obok siebie przynajmniej dwie odmiany rośliny. Z pojemników można wysadzać przez cały okres wegetacji, rozstawa 1,0 m pomiędzy roślinami w rzędzie. Nawożenie organiczne dobrze rozłożonym obornikiem lub dojrzałym kompostem (10 kg/m) powtarzać jesienią co 2-3 lata.
Zastosowanie jagody kamczackiej
W medycynie ludowej jagody używane są jako środek wzmacniający naczynia włosowate przy chorobach sercowo-naczyniowych, a także chorobach żołądka, wątroby, pęcherzyka żółciowego. Sprzyjają wydalaniu substancji radioaktywnych. Jagody polecane są do jedzenia przy awitaminozie, gdy osłabiony po zimie organizm potrzebuje kwasu askorbinowego. Sok z jagód leczy grzybice i owrzodzenia, a wywar z liści i kwiatów - choroby oczu, gardła i skóry. W recepturach medycyny tybetańskiej wywar z kory jest przepisywany, jako środek na bóle głowy, reumatyzm, artretyzm, silne bóle żołądka.
Jagodę kamczacką spożywamy w stanie świeżym oraz przetworzoną - w ciastach, lodach, jogurtach, kompotach, sokach, nalewkach i winach. Dzięki dużej zawartości pektyn owoce mają dobrą zdolność żelowania i doskonale nadają się na powidła, dżemy i konfitury. Suszone owoce zachowują swoje wszystkie cenne właściwości. Doskonale nadają się do mrożenia.
-
Wysokość sadzonki:
-
Pojemność doniczki:
-
Grupa roślin / Forma:
-
Siła wzrostu:
-
Docelowa wysokość:
-
Ph podłoża:
-
Rodzaj gleby:
-
Pora kwitnienia:
-
Pora owocowania:
-
Owoce:
-
Mrozoodporność:
-
Metoda zbioru:
Mechaniczy + Ręczny
-
Kolor kwiatów: