Grzybnia Podgrzybek brunatny (Boletus badius) Żywa grzybnia mikoryzowa - duże opakowanie 100g
Imleria badia, czyli podgrzybek brunatny, to bliski krewny szlachetnych borowików. Grzyb chętnie zbierany i bardzo ceniony za walory kulinarne. Grzybnia podgrzybka brunatnego tworzy mikoryzę z sosną zwyczajną i świerkiem pospolitym. Można go zbierać na terenie całego kraju od czerwca do późnej jesieni. Wypukłe kapelusze podgrzybka wybarwiają się na różne odcienie brązu od kasztanowatego aż do bardzo ciemnego brunatnego.
Miąższ podgrzybka jest jędrny białawy, kremowy, żółtawy – po dotknięciu zabarwia się na niebiesko (sinieje). Rurki u młodych okazów są jasnożółte lub zielonkawe, z czasem przebarwiają się na kolor ciemniejszy oliwkowy i zielony. Przekrojone sinieją w miejscu cięcia. Trzon w kształcie cylindra lub beczkowatym dorasta do ok. 10 cm. Świeży podgrzybek brunatny ma przyjemny, delikatny zapach i smak. Smakosze cenią susz podgrzybka, ze względu na wyjątkowy aromat. Podgrzybek brunatny grzybnia Grzybnia podgrzybka brunatnego wymaga bliskości świerków lub sosen, najlepiej młodych. Podgrzybki lubią podłoże z zawartością odkwaszonego torfu. Dobrej jakości grzybnia podgrzybka brunatnego w sprzyjających warunkach wyda plon już w pierwszym roku od posadzenia.
Co wyróżnia ten produkt?
- NAJWIĘKSZA ILOŚĆ GRZYBNI - w naszych opakowaniach znajduje się 100-150g grzybni mikoryzowej to aż 10x więcej niż u konkurencji.
- OPAKOWANIE Z MIKROFILTREM - grzybnia znajduje się w specjalnym worku z mikrofiltrem co gwarantuje sterylność i wyklucza skażenie biologiczne. Konkurencja swoje "produkty" sprzedaje w zwykłym opakowaniu kartonowym które w żaden sposób nie chroni grzybni.
- ŻYWA GRZYBNIA WTÓRNA - tylko u nas kupujesz grzybnię która ma możliwość efektywnej symbiozy z danym gatunkiem drzewa. Generalnie od nas otrzymujesz grzybnie mikoryzową - od konkurencji kupujesz sproszkowanego grzyba.
Czym jest mikoryza?
Mikoryza polega na współżyciu roślin z grzybami. Jest w przyrodzie bardzo powszechna - dotyczy ponad 80 proc. drzew i krzewów które nas otaczają.
Istotą mikoryzy jest współdziałanie korzeni rośliny ze strzępkami grzybni, która przerastając je, nawet 1000-krotnie zwiększa zakres penetracji gleby przez roślinę. Skutkuje to znacznie większym pobieraniem przez nią wody i substancji odżywczych z podłoża, czego konsekwencją jest jej intensywniejszy wzrost. Rośliny będące w symbiozie z grzybami są bujniejsze i bardziej żywotne, co sprawia, że są odporniejsze na mróz, suszę i zanieczyszczenie środowiska. Są także rzadziej zasiedlane przez szkodniki i mniej podatne na choroby. W zamian za to grzyb pobiera z tkanek korzeni rośliny cukry, których sam nie jest w stanie wytworzyć.
Jak przygotować substrat z mikoryzą?
Grzybnię z opakowania wymieszaj z 5 litrami torfu ( najlepiej torf włóknisty), 1 litrem węgla drzewnego ( zamiast węgla drzewnego można użyć popiołu z ogniska lub kominka gdzie było palone tylko drewnem). Dla polepszenia parametrów struktury gruntów oraz dla poprawy warunków powietrzno – wodnych warto byś zastosował dodatkowo 0,5 litra gipsu oraz 0,5 litra wermikulitu lub perlitu. Tak przygotowany substrat nawilżamy.
Jakie dawki zastosować?
Należy wykopać kilka niewielkich dołków wokół drzewa (najlepiej aby były widoczne korzonki), wsypać około 0,5 litra wcześniej przygotowanego substratu i przysypać 5 centymetrową warstwą ziemi.
Gdzie aplikować grzybnię?
Grzyby leśne rosną w lasach i zagajnikach dlatego wybierając miejsce uprawy powinniśmy stworzyć im stanowiska jak najbardziej zbliżone do naturalnych - powinny tam występować drzewa „leśne” (dęby, sosny, brzozy itp). Miejsce cieniste, spokojne mało uczęszczane.
Owocowanie
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni.
Grzybnia powinna owocować 3-5 lat.
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.