Grzybnia Kurka Pieprznik jadalny mikoryza XXL 100g
Cena regularna:
towar niedostępny
Grzybnia Kurka Pieprznik Jadalny (Cantharellus cibarius) żywa grzybnia mikoryzowa 100g
Wyobraźcie sobie grzyba, który wygląda jak miniaturowa trąbka i ma kolor tak słoneczny, że mógłby rozjaśnić nawet najbardziej pochmurny dzień w lesie! Tak właśnie prezentuje się kurka, znana również jako pieprznik jadalny - prawdziwa gwiazda leśnego show-biznesu.
Ten charakterystyczny grzyb, przypominający kształtem lejek (jakby natura projektowała go po inspirującej kawie), zachwyca swoim intensywnie żółtym lub pomarańczowym kolorem. Jego powierzchnia jest gładka i aksamitna, zupełnie jak najlepszy dywan w pałacu leśnego królestwa.
Kurka to prawdziwy społecznik wśród grzybów - uwielbia towarzystwo drzew liściastych i iglastych, z którymi tworzy związki mikoryzowe. Można powiedzieć, że to taki networker świata grzybów, który wie, z kim warto się przyjaźnić!
W kuchni pieprznik jadalny to prawdziwy złoty medal - jego lekko pieprzny, owocowy smak i mięsista konsystencja sprawiają, że szefowie kuchni na całym świecie biją się o niego jak o ostatnią porcję sernika na rodzinnym spotkaniu. Świetnie sprawdza się w sosach, zupach, a nawet jako samodzielna przekąska.
Co ciekawe, kurka jest jednym z niewielu grzybów, które potrafią oprzeć się robakom - jakby miała własny, naturalny system ochrony przed nieproszonymi gośćmi. Można powiedzieć, że to taki leśny ninja wśród grzybów!
Występuje od czerwca do listopada, urządzając sobie długi sezon występów w leśnej scenerii. A najlepsze? Często rośnie w grupach, jakby organizowała małe rodzinne zjazdy pod drzewami.
Występowanie
Pospolity. Należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach, zwykle gromadnie. Często pod świerkami pośród mchów. Kurki występują od maja do listopada.
Porady dotyczące hodowli.
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosny (tworzy mikoryzę także z świerkiem, dębem, bukiem, grabem). Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu. Żeby zwiększyć jakość podłoża zaleca się zebrać wierzchnią warstwę gleby w lesie iglastym.
Kurka uprawa i pielęgnacja
1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m (ok. 10 średnic pnia) od pnia drzewa.
2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru (10 g na 10 litrów wody).
6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
To że możemy zbierać owocniki Pieprznika to efekt mikoryzy - czyli symbiozy grzybów z roślinami. W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni. Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie
Sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%
Nasza grzybnia to prawdziwa mistrzyni cierpliwości - nie obiecujemy gruszek na wierzbie (ani kurek na zawołanie), ale gwarantujemy, że gdy już się pojawią, będzie to występ godny owacji na stojąco. To jak czekanie na premierę ulubionego serialu - czasem trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale finał zawsze powala na kolana!
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


26,70 zł

29,70 zł

44,90 zł

39,20 zł

10,75 zł