Grzybnia Kurka Pieprznik Jadalny (Cantharellus cibarius) Żywa grzybnia 100g
Pieprznik jadalny popularnie nazywany kurką, a także lisiczką jest smacznym i chętnie poszukiwanym grzybem jadalnym. Posiada nieregularny kapelusz o średnicy od 10-70 mm, młody nieco wypukły, później stający się wklęsłym. Pieprznik jadalny ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Zapach Kurki jest lekko owocowy, korzenny, nieco pieprzowy. Smak łagodny, kwaskowaty lub lekko ostry. Wykorzystywany w wielu przepisach kulinarnych np. jako farsz, a sos kurkowy - coś pysznego!
Występowanie
Pospolity. Należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach, zwykle gromadnie. Często pod świerkami pośród mchów. Kurki występują od maja do listopada.
Porady dotyczące hodowli.
Aplikować grzybnię od połowy kwietnia do października. W miejscu aplikacji grzybni powinny rosnąć drzewa iglaste, najlepiej sosny ( tworzy mikoryzę także z świerkiem, dębem, bukiem, grabem ). Jako podłoże zaleca się stosować gotową ziemię ogrodniczą z dużą zawartością torfu. Żeby zwiększyć jakość podłoża zaleca się zebrać wierzchnią warstwę gleby w lesie iglastym.
Kurka uprawa i pielęgnacja
1. Wokół pnia drzewa wykopać 3 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm.
Otwory wykopać w odległości 0,5 – 5m ( ok. 10 średnic pnia ) od pnia drzewa.
2. Otwory wypełnić do połowy przygotowanym podłożem, następnie umieścić grzybnię w proporcji
1/3 opakowania na każdy otwór. Zasypać podłożem do poziomu gruntu i mocno ubić.
3. Miejsce aplikacji starannie podlać, 1 wiadro wody wokół każdego dołka.
4. Przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu.
5. Dobry wpływ na rozwój grzybni ma zastosowanie roztworu cukru ( 10 g na 10 litrów wody )
6. W okresie owocowania, w przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Owocowanie
To że możemy zbierać owocniki Pieprznika to efekt mikoryzy - czyli symbiozy grzybów z roślinami.W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni.
Grzybnia powinna owocować 3-4 lata.
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Opakowanie
Sproszkowana grzybnia biologiczna na ziarnie. Prawdopodobieństwo plonowania 85% - 87%
Pamiętaj:
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych (Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.