Grzybnia Koźlarz babka (Leccinum scabrum) Żywa grzybnia mikoryzowa - duże opakowanie 100g
Koźlarz babka jest wyśmienitym grzybem jadalnym, szczególnie smaczne są jędrne, młode owocniki. Grzyb ten wykorzystywany jest do wielu potraw - sosów, zup, jako aromatyczny dodatek do mięs i przetworów, świetnie nadaje się do duszenia i suszenia. Jego wartości smakowe i aromatyczne są równe wartościom najlepszych borowików - prawdziwków. Ma łagodny smak i delikatny grzybowy zapach. Średnica dochodzi do 20 cm.
Występowanie Koźlarzy
Występuje pospolicie od lata do jesieni. Rośnie w lasach liściastych oraz mieszanych, często także poza lasem na rzadko zadrzewionych łąkach czy skwerach z brzozami, także w licznych grupach. Rośnie często pod brzozami, tworzy bowiem mikoryzę z tym gatunkiem drzew.
Co wyróżnia ten produkt?
- NAJWIĘKSZA ILOŚĆ GRZYBNI - w naszych opakowaniach znajduje się 100-150g grzybni mikoryzowej to aż 10x więcej niż u konkurencji.
- OPAKOWANIE Z MIKROFILTREM - grzybnia znajduje się w specjalnym worku z mikrofiltrem co gwarantuje sterylność i wyklucza skażenie biologiczne. Konkurencja swoje "produkty" sprzedaje w zwykłym opakowaniu kartonowym które w żaden sposób nie chroni grzybni.
- ŻYWA GRZYBNIA WTÓRNA - tylko u nas kupujesz grzybnię która ma możliwość efektywnej symbiozy z danym gatunkiem drzewa. Generalnie od nas otrzymujesz grzybnie mikoryzową - od konkurencji kupujesz sproszkowanego grzyba.
Czym jest mikoryza?
Mikoryza polega na współżyciu roślin z grzybami. Jest w przyrodzie bardzo powszechna - dotyczy ponad 80 proc. drzew i krzewów które nas otaczają.
Istotą mikoryzy jest współdziałanie korzeni rośliny ze strzępkami grzybni, która przerastając je, nawet 1000-krotnie zwiększa zakres penetracji gleby przez roślinę. Skutkuje to znacznie większym pobieraniem przez nią wody i substancji odżywczych z podłoża, czego konsekwencją jest jej intensywniejszy wzrost. Rośliny będące w symbiozie z grzybami są bujniejsze i bardziej żywotne, co sprawia, że są odporniejsze na mróz, suszę i zanieczyszczenie środowiska. Są także rzadziej zasiedlane przez szkodniki i mniej podatne na choroby. W zamian za to grzyb pobiera z tkanek korzeni rośliny cukry, których sam nie jest w stanie wytworzyć.
Jak przygotować substrat z mikoryzą?
Grzybnię z opakowania wymieszaj z 5 litrami torfu ( najlepiej torf włóknisty), 1 litrem węgla drzewnego ( zamiast węgla drzewnego można użyć popiołu z ogniska lub kominka gdzie było palone tylko drewnem). Dla polepszenia parametrów struktury gruntów oraz dla poprawy warunków powietrzno – wodnych warto byś zastosował dodatkowo 0,5 litra gipsu oraz 0,5 litra wermikulitu lub perlitu. Tak przygotowany substrat nawilżamy.
Jakie dawki zastosować?
Należy wykopać kilka niewielkich dołków wokół drzewa (najlepiej aby były widoczne korzonki), wsypać około 0,5 litra wcześniej przygotowanego substratu i przysypać 5 centymetrową warstwą ziemi.
Gdzie aplikować grzybnię?
Grzyby leśne rosną w lasach i zagajnikach dlatego wybierając miejsce uprawy powinniśmy stworzyć im stanowiska jak najbardziej zbliżone do naturalnych - powinny tam występować drzewa „leśne” (dęby, sosny, brzozy itp). Miejsce cieniste, spokojne mało uczęszczane.
Owocowanie
W sprzyjających warunkach grzyby mogą pojawiać się w pierwszym lub drugim roku po posadzeniu grzybni.
Grzybnia powinna owocować 3-5 lat.
Wydajność
W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.