Graviola Guanabana (Annona muricata L.) nasiona 1szt
W lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Antyli rok cały kwitnie wiecznie zielone drzewo – Annona muricata, którego jadalne owoce dojrzewają każdego miesiąca. Choć jest rośliną na ogół niepozorną wyróżnia się bogactwem wewnętrznym. Bowiem zawarte w niej składniki aktywne w przyszłości mogą okazać się jedyną nadzieją w zmaganiach z chorobą XXI wieku – nowotworem.
http://bonavita.pl/graviola-wlasciwosci-tabletki-sok-z-gravioli-cena-opinie
Flaszowiec miękkociernisty (Annona muricata) znany powszechnie jako graviola lub guanábana jest wiecznie zielonym drzewem rosnącym w lasach deszczowych Ameryki Łacińskiej. Jego zielone owoce charakteryzują się specyficznym nerkowatym kształtem oraz dość oryginalnym słodko – kwaśnym smakiem. Od wieków ludność tubylcza krajów afrykańskich i Ameryki Południowej korzystała z dobrodziejstw owoców, kory, liści oraz korzeni gravioli w tradycyjnej medycynie ludowej. Owoc gravioli znalazł zastosowanie jako środek pomocniczy w leczeniu biegunek, stanów zapalnych stawów, reumatyzmu oraz gorączki wywołanej infekcją wirusową. Uważa się, iż wywar z liści flaszowca miękkociernistego wykazuje działanie nie tylko przeciwreumatyczne, przeciwbólowe, uspokajające, ale także przeciwzapalne i hipoglikemiczne
Graviola Guanabana wysiew nasion
Nasiona są stosunkowo duże. Przed wysiewem nasiona namoczyć przez 24h w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Pojemnik wstawiamy do woreczka i całość ustawiamy w miejscu z dużą ilością słońca. Zalecamy użycie podłoża do wysiewu i pikownia, aniżeli standardowej ziemi marketowej - jest zbyt ciężka dla takich nasion. Optymalna temperatura gleby to 18-24 0C. Najlepiej jest wysiać po jednym nasionku do krążka torfowego. Nasiona w odpowiednich warunkach kiełkują po 2-3 tygodniach. Pierwsze 2 miesiące roślina ma duży przyrost, następnie spowalnia.