Estragon (Artemisia dracunculus)
Aromatyczna bylina uprawiana jest dla swojego charakterystycznego smaku liści. Kwiaty: żółte lub zielonkawo-białe, małe, kuliste, wiechowate, rzadko w pełni otwarte, zazwyczaj sterylne. Wysokość około 120 cm. W celu zabezpieczenia przed połamaniem, konieczne stosowanie podpór.
Estragon uprawa:
Wysiew na przełomie marca i kwietnia do skrzynek, na palety pod osłony. Przed wysiewem nasiona włożyć do lodówki na okres 7dni. Następnie nasiona wysiać zapewniając im temp. 20-25°C. Wschody następują w ciągu 7-14dni. Rozsadę na miejsce stałe sadzić w odstępach 40-50 cm, na stanowisku osłoniętym, nasłonecznionym.
Estragon zastosowanie:
Działanie lecznicze estragonu
Tak jak wspomniana bazylia, estragon poza wzbogaceniem smaku, ułatwia też trawienie potraw, do których jest dodawany. Wspomaga pracę żołądka i rozkurcza mięśnie przewodu pokarmowego.
Jak stosować estragon?
Estragonu używamy w kuchni zgodnie z przepisami kulinarnymi, pamiętając o jego dobroczynnym działaniu na nasz układ trawienny. Możemy stosować listki suszone lub świeże.