Cebula dymka STURON (14-21 mm) odmiana wczesna ŻÓŁTA 500g
Cebula dymka to jedno z najstarszych warzyw uprawianych przez człowieka. Znana i regularnie stosowana była już od czasów Starożytności. Nadaje wyjątkowy smak i aromat wielu potrawom, przez co jej brak w kuchni jest nie do pomyślenia. Prostota uprawy sprawia, że zawsze możesz ją mieć pod ręką we własnym ogrodzie, a nawet na parapecie w kuchni.
Kiedy i jak sadzić cebulę dymkę STURON w przydomowym warzywniku:
Uprawa cebuli z dymki w ogrodzie ma wiele zalet i nie jest trudna. Ze względu na to, że dymka nie jest wrażliwa na przymrozki możesz wysadzić ją do gruntu już w marcu. Rzędy najlepiej przygotować wcześniej, co znacznie ułatwi pielęgnację - w szczególności odchwaszczanie. Przed sadzeniem warto spulchnić podłoże, dzięki czemu łatwiej będzie Ci wysadzać w nim cebulki - 2/3 cebulki powinno być schowane w ziemi. Cebulę dymkę STURON sadzimy w rzędach o rozstawie 30-40 cm, w odległości 5-8 cm od siebie. Zbiory przeprowadź wtedy, gdy szczypior samoistnie złamie się w połowie.