Cebula dymka KARMEN, odmiana średnio późna CZERWONA 500g
Każdy kto uprawia warzywa spotkał się zapewne z określeniem "dymka", które przypisane jest drobnej cebulce. Ta nieco dziwna nazwa wynika z faktu, że kiedyś te drobne cebulki "zadymiano", ponieważ przypuszczano, że zapobiegnie to wydawania przez cebulę kwiatostanów. Dziś wiadomo, że tamte przypuszczenia są wyłącznie mitem, jednak nazwa cebulki pozostała i funkcjonuje do dziś.
Jak odpowiednio uprawiać cebulę dymkę KARMEN:
Do uprawy cebuli dymki KARMEN najlepiej wybrać glebę żyzną, przepuszczalną, o umiarkowanej wilgotności i odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Cebulki wysadzamy do gruntu w marcu, w rzędach o rozstawie 30-40 cm i w odległości max. 5-8 cm od siebie. Górna część roślinki powinna nieznacznie wystawać (do ok. 0,5 cm) nad ziemią. Zbiory powinny nastąpić w momencie, gdy szczypior ulegnie samoistnie złamaniu.