Cebula dymka EFEKT (10-15 mm) - odmiana późna ŻÓŁTA 250g
Cebula dymka to określenie na małą, jednoroczną cebulkę, przeznaczoną do spożycia lub rozsady. Nazwa "dymka" wywodzi się z dawnej praktyki zadymiania małych cebulek, aby nie wypuszczały nowych pędów. Doskonale sprawdzi się w przydomowym warzywniku, skąd możesz ją zbierać przez całe lato.
Właściwości i zastosowanie cebuli dymki EFEKT
Cebula dymka EFEKT to warzywo niskokaloryczne, do tego bogate w mnóstwo witamin m.in.: A,C, PP, B1, B2, beta-karoten i kwas foliowy. Jest także źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarka, krzem i cynk.
Cebula dymka może być stosowana w dwojaki sposób: zewnętrznie i wewnętrznie. Posiada działanie antybiotyczne. Surowa lub w formie syropów z dodatkiem miodu czy cytryny jest skutecznym lekiem. Cebula dymka w kuchni ma nieograniczone zastosowanie - nadaje potrawom niepowtarzalny aromat i niecodzienny smak. Znana jest w kuchni na całym świecie jako dodatek do zup, sosów, potraw z mięs, twarogu czy sałatek.