Czosnek zimowy Syberyjski CEBULKI 5/6 cm - 1kg
Czosnek syberyjski, o średnicy 5-6 cm, charakteryzuje się okrągłym kształtem z bulwiastym końcem, zwężającym się do twardej łodygi. Ukryte pod cienkimi warstwami białej skórki znajdują się pulchne ząbki, otulonych czerwono-brązową skórką.
W przeciwieństwie do odmiany Harnaś, czosnek ten nie posiada ząbków środkowych - składa się wyłącznie z ząbków zewnętrznych, których liczba oscyluje pomiędzy 4 a 7-8, w zależności od wielkości główki. Dzięki temu, podczas sadzenia nie występuje tzw. odpad.
Świeży czosnek Syberyjski oferuje ostry, ale nie przytłaczający smak z nutą piżma. Po ugotowaniu zmienia się w delikatny, kremowy składnik o słodkim posmaku.
Czosnek zimowy Syberyjski - jak sadzić?
Jak prawidłowo uprawiać czosnek? Polecamy wybór wzoru sadzenia dwulinijnego.
Produkt świeży z tegorocznych zbiorów prosto od polskiego rolnika:
- Masa główki: 30 - 50g
- Średnica główki: ok 5 - 6 cm
- Ilość ząbków w główce: 4 - 8
- Zalecany rozstaw sadzenia: 10 - 15 cm
- Zalecany rozstaw między rzędami: 35-40 cm
- Głębokość sadzenia: 6-8 cm
- Termin sadzenia: wrzesień/październik
- Zbiory: od lipca
- Norma wysadzania: 1kg/10m2
Zbyt głębokie posadzenie czosnku może go osłabić, zbyt płytkie osadzenie ząbków w podłożu doprowadzi do zamarznięcia.
Ząbki czosnku powinny być umieszczane w dołkach pionowo. Dno ząbka skieruj w dół. Uniknij wciskania ząbków w glebę, ponieważ może to prowadzić do ich uszkodzenia.
Po zasadzeniu czosnku zasyp dołki ziemią i wyrównaj powierzchnię, bez ubijania. Możesz również zastąpić ziemię kompostem do tego celu.