Czosnek zimowy Arkus CEBULKI 6/8 cm - 500g
Czosnek zimowy Arkus to cenna odmiana czosnku ozimego charakteryzująca się okrągłymi główkami. Masa czosnku to ok. 60-100 g, ząbki pokryte są biało-fioletową lub lekko szarą łuską z wyraźnymi żyłkami. Jest to wczesna odmiana. Jego dojrzewanie następuje zaledwie tydzień później niż popularnego Harnasia. Co wyróżnia czosnek Arkus od odmiany Harnaś? To brak środkowych zębów w główce — czosnek składa się tylko z zewnętrznych zębów w ilości od 4 do 7-8, w zależności od wielkości główki. Dzięki takiej strukturze główki czosnku przy sadzeniu nie ma tzw. odpadu.
Czosnek zimowy ARKUS uprawa:
Najlepszym okresem na sadzenie cebulek czosnku Arkus jest od października do listopada. Aby wyhodować najlepsze cebulki i rośliny, wymaga on dwumiesięcznego okresu chłodu, od 0 do 10°C. Im wcześniej cebulki zostaną posadzone, tym lepiej. Alternatywnie, możesz je sadzić w styczniu lub lutym w miejscach, gdzie gleba jest bardzo wilgotna w miesiącach zimowych.
Czosnek jadalny Arkus doskonale nadaje się do spożycia bezpośredniego. Z powodzeniem możesz przetworzyć go również na dodatki do sosów, konserw, dań mięsnych i warzywnych. Ponadto jest również cennym surowcem dla przemysłu farmaceutycznego.
Parametry produktu:
- Masa główki: 60 - 100 g
- Średnica główki: ok. 6 - 8 cm
- Ilość ząbków w główce: 7 - 8
- Zalecany rozstaw sadzenia: 10 - 15 cm
- Zalecany rozstaw między rzędami: 35-40 cm
- Głębokość sadzenia: 6-8 cm
- Termin sadzenia: wrzesień/październik
- Zbiory: od lipca
- Norma wysadzania: 1 kg/10 m2
Zachęcamy do wypróbowania tego wyjątkowego czosnku zimowego Arkus, który pochodzi prosto od polskiego rolnika. Jego wyjątkowy smak i aromat na pewno umilą wiele potraw. Dzięki łatwej uprawie będziesz mógł cieszyć się bogatym plonem już w letnim sezonie. Wiecej o tym jak prawidłowo uprawiać czosnek, dowiesz się na naszym blogu.