Cząber górski (Satureja montana) sadzonka
Cząber górski to wieloletnie, zimozielone zioło o intensywnym aromacie i szerokich właściwościach leczniczych. Może dorastać do 40/50 cm, ale w naszym klimacie będzie niższe ok 25/35 cm. W sierpniu pojawiają się urocze, jasno-różowe kwiatuszki. Liście cząbru są ciemno-zielone, skórzaste, ostro zakończone. Zawierają dużą ilość olejków eterycznych. Olejki te nadają cząbrowi właściwości lecznicze. Ma intensywniejszy zapach niż cząber ogrodowy. Cząber pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego oraz Azji Mniejszej. Jest używany jako przyprawa na całym świecie.
Cząber górski (Satureja montana) uprawa:
Jak w przypadku większości ziół dla cząbru odpowiednie będzie słoneczne, ciepłe stanowisko. Zapewnijmy mu przepuszczalną, żyzną- możemy dodać do podłoża kompostu lub zasilać go nawozami do roślin zielonych lub nawozami organicznymi. Po za tym jest rośliną prostą w uprawie. A możliwości uprawy mamy wiele od ogródków ziołowy, ogrodów skalnych po donice balkonowe i tarasy.
Cząber górski (Satureja montana) zastosowanie:
Cząber to znakomita roślina na skalniaki, oczywiście możemy je uprawiać na kuchenny parapecie i dodawać do potraw. Ale jest też bardzo ozdobny, spełnia funkcję rośliny okrywowej i zadarniającej. Kiedy kwitnie jest cały obsypany małymi kwiatuszkami, posadzony np. przy ścieżkach będzie je upiększać i ożywiać. To dobra alternatywa dla jednorocznego cząbru ogrodowego.
Ze względu na ostry, korzenny smak będzie dobrze komponował się ciemnym mięsem, dziczyzną, rybami, pomidorami. Marynata z cząbrem wspaniale komponuje się z daniami z grilla. Ogólnie nadaje się do ciężkich potraw, zawiesistych sosów itp. Ponieważ ma działanie wspomagające układ trawienny i pomaga na biegunkę i inne tego rodzaju schorzenia.
Cząber możemy także wykorzystać do uśnieżenia bólu związanego z ukąszeniem owadów. Stosuje się go do przemywania ran, w leczeniu chorób grzybiczych. Z cząbru ze swojego ogródka możemy wykonać napary i wykorzystywać jego lecznicze właściwości.