Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 1416
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Cykoria sałatkowa Palla rossa 3 (Cichorium intybus) nasiona 0,5g

Cykoria sałatkowa to odmiana cykorii liściowej uprawiana jako poplon. Cenne i wartościowe warzywo stosowane do sałatek i surówek, bogate w witaminy i sole mineralne,  dodatnio wpływające na tworzenie się czerwonych ciałek krwi. Rośliny tworzą okrągłe, zbite główki barwy szkarłatnoczerwonej. Intensywność wybarwiania liści zwiększa się w miarę skracania się długości dnia.

Cykoria to wciąż niezbyt popularne warzywo w Polsce, a szkoda, gdyż ma wiele walorów odżywczych i leczy!

Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie wykorzystywali cykorię do produkcji win, syropów, toników oczyszczających organizm i wspomagających trawienie. Leczniczo stosowano ją w niewydolności wątroby, żółtaczce, zatwardzeniu, leczeniu opryszczki i problemów skórnych. Mimo to pierwsze uprawy tego warzywa pojawiły się dopiero pod koniec XIX wieku w Belgii, skąd trafiły do Francji, Włoch, Anglii, Hiszpanii, Szwajcarii i Niemiec, a potem i na nasze stoły

Właściwości zdrowotne cykorii

Cykoria ma wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości odżywczych:

  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wzmacnia odporność organizmu
  • chroni przed infekcjami i przeziębieniami
  • usprawnia metabolizm
  • poprawia trawienie i stymuluje wydzielanie żółci
  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych
  • zmniejsza wchłanianie tłuszczów
  • obniża poziom cholesterolu i normuje poziom cukru w krwi
  • jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki
  • likwiduje i zmniejsza uczucie wzdęcia
  • wspomaga leczenie bezsenności
  • zapobiega zmarszczkom
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • łagodzi podrażnienia skóry
  • zwiększa wydzielanie mleka u matek karmiących


Cykoria sałatkowa uprawa:

Nasiona wysiej od połowy maja do połowy sierpnia, do palet lub na rozsadniku. Rozsadę wysadzać na miejsce stałe w rozstawie 20x25-30cm. Zbiór przeprowadzić przed nadejściem mrozów. Rośliny wymagają przepuszczalnej żyznej gleby.


Cykoria sałatkowa zastosowanie:

Średniej wielkości główka (ok. 150 gramów) zawiera 30 kcal, można ją więc jeść bez ograniczeń. Oprócz tego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu m.in. na: witaminę A (w 49 proc.), witaminę C (w 9 proc.), kwas foliowy (w 29 proc.), mangan (w 11 proc.) oraz błonnik (w 5 proc.). Cykoria zawiera też beta - karoten, który pozytywnie wpływa na koloryt i zdrowie skóry. W dalszym procesie przemiany materii przekształcany jest on w witaminę A, która w naturalny sposób chroni i wspomaga odbudowę błon komórkowych skóry. Witamina ta jest tez silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na zdrowie całego naszego organizmu; m.in. broni przed wolnymi rodnikami, chroni przed zmarszczkami, łagodzi różne podrażnienia skóry, a nawet jest pomocna w leczeniu trądziku i łuszczycy.

Dla urody

Cykoria, dzięki zawartości manganu, pomaga usprawniać metabolizm, przemianę tłuszczów oraz wchłanianie wartości odżywczych. Odpowiednie składniki tej rośliny pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a laktucyna i laktukopikryna (substancje odpowiedzialne za specyficzny, gorzkawy smak cykorii), stymulują wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Dzięki tym wszystkim elementom poprawia się trawienie i unikamy uczucia wzdęcia. Inulina (błonnik zawarty w liściach) ogranicza dodatkowo wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego. Jeśli jednak chcemy zastosować cykorię jako składnik naszej diety, wystarczy po jej zjedzeniu wypić dużo wody; wtedy po połączeniu tworzy się w jelitach żelowana substancja, która sprawia, że nie czujemy apetytu i mamy uczucie sytości.

Przepis na cykorię duszoną po francusku

Klasyk francuski, cykoria duszona na maśle, jako dodatek do białego mięsa lub smażonej ryby. Aby cykoria była miękka musi być duszona pod przykryciem, z małą ilością tłuszczu, z dodatkiem wody lub białego wina, dodawanego w miarę potrzeby. W moich przepisach użyłam cykorii różowej, ale podobnie przyrządza się również cykorię żółto-zieloną. Cykoria przygotowana zgodnie z przepisem nie ma prawa być gorzka.

Składniki dla 4 osób: 

  • 1 kg cykorii
  • 60 g masła 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 150 ml wody 
  • sól i świeżo zmielony pieprz 

Wykonanie:

Cykorie płuczę, ale nie moczę i osuszam na papierowym ręczniku. Wykrawam głąb i brzydkie liście, kroję na plasterki i palcami rozdzielam liście.

Na patelni roztapiam masło na umiarkowanym ogniu. Wkładam pokrojone cykorie i mieszając smażę przez 1 minutę, aż pokryją się masłem.

Doprawiam solą, pieprzem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Wlewam wodę i od czasu do czasu mieszając, duszę pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane. Jeśli płyn paruje zbyt szybko, można dodać trochę wody. Jeśli na patelni pozostało trochę płynu, zwiększyć ogień i gotować chwilę bez przykrycia.

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    0,5 g

  • Pora siewu: 

    15V-15VIII

  • Pora zbiorów: 

    15 IX-X

  • Rozstawa: 

    20-25 x 30 cm

Zaloguj się
2018-02-08 17:26:04 - Bogumiła

Najwyższa ocena za towar i całą obsługę zamówienia. Ale nie tylko. Absolutnie 5 gwiazdek za świetne poczucie humoru. Polecam.