Cukinia żółta sadzonka
Cukinia podobnie jak kabaczek i patison wywodzi się z dyniowatych. Jest to również bliska kuzynka ogórka - podobieństwo szczególnie widoczne jest we wczesnej młodości. Krzaczasta roślina wytwarza bardzo liczne owoce o złotopomarańczowej barwie. To doskonałe uzupełnienie barw wśród innych, zielonych odmian cukinii. Warto wiedzieć, że cukinia bardzo szybko rośnie, a długa i gruba nie ma już mięciutkiej skórki, ma natomiast coraz większe pestki miąższu. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe więc są owoce w fazie dojrzewania. Roślina szybko się rozwija i jest bardzo plenna, przez cały sezon aż do września, dojrzałość zbiorczą stopniowo osiągają kolejne egzemplarze. Z jednego krzaczka można uzyskać nawet kilkanaście sporych rozmiarów owoców.
Owoce cukinii świetnie sprawdzają się w wielu kuchennych odsłonach. Faszerowana, gotowana, pieczona, grillowana, mrożona, na kanapki lub sałatek… Cukinia daje nieograniczone możliwości. Jej zaletę stanowi nie tylko smak, ale przede wszystkim wartości odżywcze zawarte w niskokalorycznym, jasnopomarańczowym miąższu. Nie ulega wątpliwości, że najlepiej smakują cukinie pozyskane z własnego ogrodu!
Cukinia żółta uprawa
Warto pamiętać, że cukinia przywędrowała do nas z południa. Fakt ten sporo mówi o jej uprawie. Mocne nasłonecznienie i ciepło to podstawa udanej uprawy cukinii. Najlepsze będzie dla niej stanowisko w miarę możliwości osłonięte od wiatru. Chłodu cukinia nie lubi! Do plonowania potrzebuje temperatury powyżej 20-25°C.
Cukinia nie sprawia większych problemów w uprawie - jeśli tylko się przyjmie i otrzyma zasobne podłoże. Jesienią warto rozłożyć na grządki dobrze przefermentowany kompost lub zasilić glebę startowym, wieloskładnikowym nawozem mineralnym do roślin warzywnych. Uprawa cukinii dobrze sprawdza się także w tunelach foliowych i inspektach. Ważna jest również woda, której roślina lubi mieć pod dostatkiem. Stratom wilgoci może ściółkowanie ściółkowanie np. czarną agrowłókniną ogrodniczą, która przy okazji ograniczy wzrost chwastów.