Cebula siedmiolatka nasiona 2g
Cena regularna:
5,70 zł
Promocja trwa do 30 kwietnia 2025
towar niedostępny
Cebula siedmiolatka (Allium fistulosum) nasiona 2g
Roślina trwała, mrozoodporna, na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawać dłużej niż 3-4 lata. Tworzy zgrubienie o białej barwie, które przechodzi stopniowo w zielone, sztywne, rurkowate liście o długości 30-40 cm. Siedmiolatkę użytkuje się głównie na szczypior, który w pierwszym roku uprawy uzyskujemy latem, a następnie corocznie już od wczesnej wiosny.
Cebula siedmiolatka w Polsce znana również jako czosnek dęty, natomiast w Japonii jako japoński por. Prawdopodobnie pochodzi z Chin, choć wyróżniane są trzy podgatunki: chiński, japoński i rosyjski. Cebula siedmiolatka to roślina cebulowa od dawna znana i uprawiana w państwach Dalekiego Wschodu. Jest warzywem codziennego użytku, cenionym za smaczny szczypior i jego wysoką wartość zdrowotną, a także za długą trwałość podczas przechowywania.
Dlaczego warto spożywać cebulę?
- ponieważ jest bogata w siarkę, zwiększa odporność organizmu na choroby
- usuwa nadmiar wody z organizmu; zaleca się ją więc osobom cierpiącym na reumatyzm i artretyzm (zapalenie stawów), choroby, którym towarzyszy opuchlizna, przy zaburzeniach w oddawaniu moczu, albuminurii (obecność białka w moczu), uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi)
- zmniejsza zawartość cukru we krwi, dlatego polecana jest cukrzykom
- wzmacnia organizm, w tym serce (zwłaszcza sok)
- niszczy robaki, zwłaszcza owsiki
- pozytywnie wpływa na zapalenia skóry, pomaga w leczeniu ran i oczyszczaniu ich
- uśmierza pieczenie po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa
Ciekawostka o cebuli siedmiolatce
Dodatkowo cenną informacją jest fakt, że nie jest łatwo pozbawić cebuli właściwości zdrowotnych podczas obróbki, czyli w trakcie przygotowywania posiłków. Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem jednej tylko - smażenia na smalcu bez pokrywki. Zarówno smażona na oleju, pod pokrywką, czy doprawiona i uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem. Cebula ugotowana w zupie również jest pełna zdrowotnych właściwości. Dlatego po ugotowaniu potrawy nie trzeba wyrzucać cebuli, ale ją zjeść. Nie ma to jednak jak cebula surowa (jako sok z cebuli lub poszatkowana i dodana do jakiejś sałatki czy surówki).
Szczegóły
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


35,70 zł