Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 nasiona 10g
Cena regularna:
towar niedostępny
Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 (Beta vulgaris var.conditiva) nasiona 10g
Burak ćwikłowy to podgatunek buraka zwyczajnego, który znany i uprawiany był już w starożytności, ale jego formy różniły się od współcześnie hodowanych. Buraki to bardzo popularne warzywa; można je długo przechowywać, są bardzo zdrowe i polecane w zdrowej diecie oraz anemii. Burak ma także właściwości odkwaszające organizm. Istnieją różne rodzaje buraków: korzeniowe i liściowe - popularna botwina, pastewne i ćwikłowe. Buraki liściowe - czyli botwina - są bardzo proste w uprawie i mają krótki okres wegetacji. Mogą z powodzeniem zastąpić szpinak. Liście buraka są super zdrowe i dietetyczne.
Odmiana Buraka Czerwona Kula 2 jest odmianą uniwersalną, wczesną i bardzo plenną. Wytwarza kuliste, krwistoczerwone i soczyste korzenie. To polecana odmiana buraka dla działkowców, ale też do przetwórstwa, ponieważ nadaje się do długiego przechowywania.
Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 (Beta vulgaris var. conditiva) zastosowanie
- Burak ćwikłowy jest źródłem witamin i minerałów - witaminy C, A, B1, beta-karotenu i kwasu foliowego. Zadba o nasze włosy, skórę i paznokcie, a dzięki zawartości kwasu foliowego jest dobry dla kobiet w ciąży.
- Potas, który również znajdziemy w burakach, wspomoże nasze mięśnie i wyreguluje ciśnienie tętnicze krwi.
- Buraka warto zjadać na surowo, bo wtedy dostarcza największej ilości witamin do organizmu. Możemy go także ugotować i podawać do obiadu lub w sałatkach.
Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 uprawa z nasion
Nasiona buraka kiełkują dopiero, gdy temperatura osiągnie około 8°C. Pamiętajmy, że młode rośliny są wrażliwe na ujemne temperatury. Na wczesny zbiór buraka wysiewamy wprost do gruntu od początku kwietnia. Natomiast na okres jesienno-zimowy nasiona wysiewamy od połowy maja do końca lipca. Rośliny sadzimy w rozstawie 30-40 x 5 cm. Wcześniejszy siew można przeprowadzić stosując tunele foliowe, inspekty.
Buraki ćwikłowe warto sadzić tam, gdzie wcześniej rosły: rzodkiewka, sałata. Unikać należy miejsc, gdzie wcześniej rosły warzywa korzeniowe czy szpinak. Najważniejszym zabiegiem jest odchwaszczanie plantacji. Gleba nie powinna być zbyt ciężka, a najlepiej w drugim roku po oborniku. Nie wolno przesadzać z nawożeniem nawozami azotowymi, ponieważ w części korzeniowej kumulują się azotany. Do nawożenia wszelkich warzyw polecamy nawozy organiczne, humusowe np. Bio Złoto. Posiłkujmy się także kompostem, dobrze rozłożony kompost dostarcza roślinom bezpiecznych dawek składników mineralnych oraz wzbogaca glebę w próchnicę, która lepiej magazynuje wodę.
Szczegóły

Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!






Dlaczego warto nam zaufać?


23,99 zł

17,99 zł

11,99 zł

9,90 zł