Burak ćwikłowy Cylindra (Beta vulgaris var.conditiva) 250g
Burak ćwikłowy to podgatunek buraka zwyczajnego który znany i uprawiany był już w starożytności ale jego formy różniły się od współcześnie hodowanych. Buraki to bardzo popularne warzywa, można je długo przechowywać, są bardzo zdrowe i polecane w zdrowej diecie oraz anemii. Burak ma także właściwości odkwaszające organizm. Istnieją różne rodzaje buraków, korzeniowe i liściowe- popularna botwina, pastewne i ćwikłowe. Buraki liściowe - czyli botwinka są bardzo proste w uprawie i mają krótki okres wegetacji. Mogą z powodzeniem zastąpić szpinak. Liście buraka są super zdrowe i dietetyczne.
Burak ćwikłowy odmiana Cylindra to odmiana wczesna. Szybko wytwarza intensywnie czerwone korzenie o podłużnym/walcowatym kształcie. Cylindra nadaje się do bezpośredniego spożycia, ale możemy ją też długo przechowywać. Miąższ ma wysoką zawartość suchej masy, cukrów i betainy.
Burak ćwikłowy Cylindra zastosowanie:
- Burak ćwikłowy jest źródłem witamin i minerałów- witaminy C, A, B1, beta-karotenu i kwasu foliowego. W związku z tym zadba o nasze włosy, skórę i paznokcie a dzięki zawartość kwasu foliowego jest dobry dla kobiet w ciąży.
- Potas który również znajdziemy w burakach wspomoże nasze mięśnie i wyreguluje ciśnienie tętnicze krwi.
- Buraka warto zjadać na surowo bo wtedy będzie dostarczał największej ilości witamin do naszego organizmu. Ale możemy także go ugotować i podawać do obiadu lub w sałatkach.
Burak ćwikłowy Cylindra uprawa:
Nasiona buraka kiełkują dopiero wówczas, gdy temperatura osiągnie około 8°C. Pamiętajmy, że młode rośliny są wrażliwe na ujemne temperatury. Wcześniejszy siew można przeprowadzić stosując tunele foliowe, inspekty.
Buraki ćwikłowe warto posiać po rzodkiewce lub sałacie a unikać miejsc gdzie wcześniej rosły warzywa korzeniowe czy szpinak. Najważniejszym zabiegiem jest odchwaszczanie plantacji. Gleba nie powinna być zbyt ciężka a najlepiej w drugim roku po oborniku. Nie wolno przesadzać z nawożeniem nawozami azotowymi, ponieważ w części korzeniowej kumulują się azotany. Do nawożenia wszelkich warzyw polecamy nawozy organiczne, humusowe np. Bio Złoto. Posiłkujmy się także kompostem, dobrze rozłożony kompost dostarcza roślinom bezpiecznych dawek składników mineralnych oraz wzbogaca glebę w próchnicę, która lepiej magazynuje wodę.