Brokuł Sebastian (Brassica oleracea c. botrytis var. cymosa) - 2g nasiona
Brokuł podobnie jak kalafior należy do rodziny kapustowatych, jest rośliną jednoroczną znaną tylko z uprawy (nie występuje w naturze). Znany był w starożytności. Zwany jest także kapustą szparagową. Jemy kwiatostany brokuła które zwane są różą. Brokuły to nieocenione źródło zdrowia dla naszego organizmu. Jest małokaloryczny, ale zawiera dużo białka i witaminy C. Jest polecany w anemii. Zawiera także antyoksydanty czylo związki przeciwdziałające powstawaniu raka. Warto także włączyć je do swojej diety kiedy aktywnie uprawiamy sporty, ponieważ związki w nich zawarte wzmacniają stawy.
Brokuł Sebastian to odmiana wczesna nadająca się do uprawy wiosennej i jesiennej. Wiosną zawiązuje róże po 30-40 dniach, a jesienią po 45-50 dniach od wysadzenia rozsady. Tworzy róże wypukłe, barwy ciemnozielonej.
Brokuł Sebastian uprawa:
Brokuł jak i większośc warzyw wymaga gleby próchniczej i żyznej o pH 6,5-7. Nasiona brokuła wysiewamy w marcu pod oslonami lub w kwietniu -maju, na rozsadniku. Rozsadę o 4-6 liściach sadzimy od drugiej połowy kwietnia do końca czerwca, w rozstawie 50x50 cm.
Brokuły znoszą kilkustopniowe spadki temperatury poniżej zera, także podczas uprawy w gruncie nie grożą im przygruntowe przymrozki. Brokułu nie lubią suszy, a więc nie zapomnijmy o odpowiednim podlewaniu. Dobrze uprawiać brokuły w drugim roku po oborniku ale nie tam gdzie sezon wcześniej rosły inne kapustne warzywa. Brokuły są jednak łatwiejsze i mnie wymagające w uprawie od kalafiorów. Do nawożenia polecamy naturalne, organiczne nawozy - np. Bio Złoto. Brokuły zbiera się po ok. 10 tygodniach od wsadzenia.
Brokuł Sebastian zastosowanie:
Brokuły możemy gotować, zapiekać. Nadają się na zupy, kremy, do makaronów, tart, na zapiekanki ... i wiele wiele innych dań. Ze względu na zdrowe związki z nich zawarte stanowią element zdrowej diety. Aby nie straciły pięknego zielonego koloru podczas gotowania najlepiej zalać je wrządkiem a do wody można dodać odrobinę cytryny.
Zobacz nasze inne nasiona warzyw.