Oferowana grzybnia sprzedawana jest w postaci drewnianych kołków przerośniętych grzybnią boczniaka ostrygowatego 20 sztuk.
Boczniak ostrygowaty grzybnia
Boczniak ostrygowaty ( Pleurotus ostreatus) ten smaczny i wartościowy grzyb należy do rodziny Pleurotus gdzie reprezentowany jest przez kilkanaście gatunków występujących w różnych strefach klimatycznych. Niejedna osoba spacerująca po lesie czy parku zapewne spacerowała obok boczniaka ostrygowatego nie zwracając na niego specjalnie uwagi. W Polsce można go spotkać w lasach liściastych wczesna wiosną lub późną jesienią.
W naturze owocniki wyrastają na drewnie martwych lub zamierających drzew. Boczniak ze względu na szybki wzrost grzybni i łatwość zawiązywania owocników należy do grzybów uważanych za łatwych w uprawie, bardzo dobre efekty uzyskuje się uprawiając go na drewnie . Uprawa może być prowadzona na terenie otwartym lub w pomieszczeniach, jednak w tym ostatnim należy zapewnić dla prawidłowego wzrostu odpowiednią ilość światła.
Boczniak ostrygowaty uprawa
Boczniaki uprawiamy na drewnie drzewa dębowego, bukowego, brzozowego, topolowego ewentualnie wierzbowego. Możemy również zastosować drewno jabłoni czy orzecha. Drewno powinno pochodzić z drzew lub gałęzi, które nie leżą długo ścięte, kiedy posiada swoją naturalną wilgotność i nie jest zarażone innymi grzybami. Idealny czas od ścięcia wynosi 2-3 miesiące. W tym czasie drewno straci wszystkie substancje obronne, a grzybnia może okrąglaki lub gałęzie dobrze kolonizować.
Kołki umieszcza się w zdrowym pniu drzewa liściastego. Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków.
Walory smakowe boczniaka i możliwość przygotowania z jego użyciem wielu różnorodnych potraw, stawia go w rzędzie grzybów cenionych i poszukiwanych.
Boczniak ostrygowaty właściwości lecznicze
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych boczniak posiada wiele właściwości leczniczych:
- obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych
- posiada substancje wykorzystywane w leczeniu chorób nowotworowych
- wzmacnia odporność organizmu