Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: GRZYBNIA
SKU: 3132
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 7 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 18.90 PLN
Producent: Planto
Planto

Boczniak mikołajkowy Eryngii (Pleurotus eryngii) grzybnia w kostce do uprawy domowej ~ 3kg)

Boczniak mikołajkowy Eryngii to obowiązkowa pozycja w menu każdego smakosza grzybów. Nie bez powodu nazywany jest również Boczniakiem królewskim. Jego owocniki są bardzo okazałe a smak wyrazisty - smakiem przypominają leśne grzyby.
Boczniaki mikołajkowe są trwałe i można je przechowywać w lodówce nawet 7 dni. Nie wymagają też mycia.

W warunkach naturalnych występuje wschodniej Europie, północnej Afryce i centralnej Azji. Tworzy owocniki na ziemi na korzeniach drzew liściastych.

Wielkość kapeluszy waha się w granicach 3-12 cm i ma charakterystycznie zagięte krawędzie. Trzon jest gruby zwężający się ku dołowi. Barwa kapelusza jest brązowa, lub szarobrązowa w różnych odcieniach, natomiast trzon biały.

Teraz możesz uprawiać go we własnym ogrodzie i cieszyć się świeżymy grzybami na co dzień.

Boczniak eryngii kostka


Boczniaka Eryngii uprawa z kostki

1. Kostkę należy przechowywać przez 3/5 dni w temperaturze 10-18 °C a następnie zdjąć folię- ale nie całą - worki otwiera się w górnej części lub całkowicie odcina folię do poziomu górnej powierzchni podłoża.resztę worka należy zostawić, inaczej podłoże będzie szybko wysychało.
W pomieszczeniu w którym substrat będzie plonował należy utrzymać wysoką wilgotność oraz dostęp świeżego powietrza i światła przez ok 8 godzin.
Nie należy wystawiać kostki na bezpośrednie działanie słońca. W pomieszczeniu, w którym substrat będzie plonował należy utrzymywać temperaturę na poziomie  20-24 °C.

2. Owocniki należy zbierać codziennie wycinając najbardziej dojrzałe grzyby. Grzyby do zbioru są gotowe gdy zaczną lekko prostować kapelusze. Grzyby usuwamy całe razem z nóżkami, pozostawienie ich części na substracie może powodować gnicie.

3. Po zakończeniu pierwszego zbioru należy substrat oczyścić z pozostałości po zerwanych trzonkach grzybów i innych nieczystości. Dajemy substratowi odpocząć przez ok 2 tygodnie, trzymamy go wtedy w wilgotnym i ciepłym miejscu (ok 20°C), najpierw okrywamy go workiem, ale tak aby był dostęp powietrza. Im dłuższa jest faza spoczynku tym większy będzie następny plon.

4. Po odpoczynku naszą kostkę musimy aktywować - czyli pobudzić grzybnię do ponownego zawiązania owocników. Jak to zrobić ? To bardzo proste. Konieczne przeprowadzenie tzw. szoku, czyli radykalnie obniżyć temperaturę o co najmniej 6 °C przez kilka dni. Zdejmujemy worek i wstawiamy kostkę do chłodnego pomieszczenia. Możemy też kostkę włożyć na 1/ 2 doby do lodówki.

5. Jeżeli stwierdzimy, że kostka jest lekka i sucha należy włożyć ją jeszcze do chłodnej wody na kilka godzin.

6. Formowanie owocników trawa ok 5/6 dni w tym czasie utrzymujemy dużą wilgotność. Po czym znowu możemy cieszyć się świeżymi grzybkami.

7. Uprawę boczniaka prowadzi się na 2/3 rzuty. W pierwszym rzucie plon wynosi zwykle od 150-350 g świeżych grzybów z 1 kg wilgotnego podłoża. Kolejny rzut stanowi od 25 do 30 % pierwszego.

Właściwości lecznicze i zastosowanie Eryngii

Boczniak mikołajkowy w odróżnieniu od pozostałych boczniaków nadaje się do zjedzenia w całości. Bardzo smaczny w smaku lekko ostry, pieprzowy, aromatyczny. Nie jest włóknisty ani też gumowaty. 

Tak jak pozostałe odmiany boczniaka tak i erengii posiada wiele właściwości leczniczych przez co często można go spotkać i kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

  • obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
  • zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych
  • posiada substancje wykorzystywane w leczeniu chorób nowotworowych
  • wzmacnia odporność organizmu

Boczniak królewski przepisy?

W zasadzie nie ma tu ograniczeń. Zapiekanki, sosy do mięs, również dziczyzny, tradycyjna jajecznica jak i bardziej wyszukane a nawet wykwintne potrawy - każdy kucharz może wykorzystać eryngii. Wspaniale smakują również panierowane i usmażone w głębokim oleju lub grillowane w postaci szaszłyków.

Boczniak mikołajkowy przepisy