Wczytuję dane...
Chwilowy brak. Informacja o dostępności na email.
Rodzaj: Grzybnia
SKU: 3131
Orientacyjny czas wysyłki: Od 3 do 8 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 21.90 PLN
Producent: Planto
Planto

Boczniak Cytrynowy Pleurotus citrinopileatus) grzybnia w kostce do uprawy domowej ~ 3kg)

Boczniak cytrynowy (Pleurotus citrinopileatus) w warunkach naturalnych występuje w Azji i można go tam spotkać głównie na drewnie dębów, buków, topoli i wiązów. Jeden z ciekawszych gatunków boczniaka o niepowtarzalnych walorach smakowych i ciekawym wyglądacie jak sama nazwa mówi boczniak cytrynowy tworzy owocniki koloru od jasnożółtego aż do złotego. Rośnie w kępach po kilkadziesiąt sztuk, zachodząc na siebie. Wielkość kapeluszy waha się w przedziale od 2-5 cm. Kapelusze są cienkie i kruche dlatego zaleca się zbierać głównie grzyby młode i niezbyt duże, kiedy ich barwa jest żółtozłocista.

Teraz możesz uprawiać go we własnym ogrodzie i cieszyć się świeżymy grzybami na co dzień.

Boczniak cytrynowy kostka


Uprawa Boczniaka cytrynowego z kostki

1. Kostkę należy przechowywać przez 3/5 dni w temperaturze 15-20 °C a następnie zdjąć folię- ale nie całą - worki otwiera się w górnej części lub całkowicie odcina folię do poziomu górnej powierzchni podłoża.resztę worka należy zostawić, inaczej podłoże będzie szybko wysychało.
W pomieszczeniu w którym substrat będzie plonował należy utrzymać wysoką wilgotność oraz dostęp świeżego powietrza i światła przez ok 8 godzin.
Nie należy wystawiać kostki na bezpośrednie działanie słońca. W pomieszczeniu, w którym substrat będzie plonował należy utrzymywać temperaturę na poziomie  13-28 °C.

2. Owocniki należy zbierać codziennie wycinając najbardziej dojrzałe grzyby. Grzyby do zbioru są gotowe gdy zaczną lekko prostować kapelusze. Grzyby usuwamy całe razem z nóżkami, pozostawienie ich części na substracie może powodować gnicie.

3. Po zakończeniu pierwszego zbioru należy substrat oczyścić z pozostałości po zerwanych trzonkach grzybów i innych nieczystości. Dajemy substratowi odpocząć przez ok 2/3 tygodnie, trzymamy go wtedy w wilgotnym i ciepłym miejscu (ok 20°C), najpierw okrywamy go workiem, ale tak aby był dostęp powietrza. Im dłuższa jest faza spoczynku tym większy będzie następny plon.

4. Po odpoczynku naszą kostkę musimy aktywować - czyli pobudzić grzybnię do ponownego zawiązania owocników. Jak to zrobić ? To bardzo proste. Konieczne przeprowadzenie tzw. szoku, czyli radykalnie obniżyć temperaturę o co najmniej 6 °C przez kilka dni. Zdejmujemy worek i wstawiamy kostkę do chłodnego pomieszczenia. Możemy też kostkę włożyć na 1/ 2 doby do lodówki.

5. Jeżeli stwierdzimy, że kostka jest lekka i sucha należy włożyć ją jeszcze do chłodnej wody na kilka godzin.

6. Formowanie owocników trawa ok 5/8 dni w tym czasie utrzymujemy dużą wilgotność. Po czym znowu możemy cieszyć się świeżymi grzybkami.

7. Uprawę boczniaka prowadzi się na 2/3 rzuty. W pierwszym rzucie plon wynosi zwykle od 150-250 g świeżych grzybów z 1 kg wilgotnego podłoża. Kolejny rzut stanowi od 25 do 30 % pierwszego.

Boczniak cytrynowy właściwości i zastosowanie

W smaku boczniaki cytrynowe są lekko słodkawe, a ich miąższ jest bardzo soczysty. Grzyby te doskonale nadają się do potraw wegetariańskich. Tak jak boczniak ostrygowaty, boczniak cytrynowy posiada wiele właściwości leczniczych, przez co jest ceniony na całym świecie.

  • obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu
  •  wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
  •  zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych
  •  posiada substancje wykorzystywane w leczeniu chorób nowotworowych
  •  wzmacnia odporność organizmu

Boczniak cytrynowy przepisy

Boczniak cytrynowy to grzyb bardzo kruchy i łamliwy. Z tego względu szczególną ostrożność należy zachować podczas ich mycia. Nie powinno ono trwać zbyt długo, w innym przypadku boczniaki nasiąkną wodą. Najsmaczniejsze będą niezbyt duże kapelusze, gdyż te większe mogą być nieco łykowate. Po ugotowaniu taki grzyb z powodzeniem wykorzystać można do sałatki czy zupy, a nawet jako farsz do naleśników lub pierogów. Świetnie nadaje się też jako dodatek do omletu. Oczywiście boczniaki można również suszyć, marynować, a także zasmażać.

Boczniaki można przygotować na wiele sposobów. Świetnie nadają się do pieczenia, smażenia lub duszenia. Najłatwiej zrobić z nich kotlety lub zupę.

Grzybnia produkowana jest na bieżąco i wysyłane do klienta świeża - ze względu na specyfikę produktu czas realizacji może się wydłużyć.

Polecamy