Oferowana grzybnia sprzedawana jest w postaci drewnianych kołków przerośniętych grzybnią boczniaka cytrynowego.
Boczniak cytrynowy grzybnia 20 kołków
Boczniak cytrynowy (Pleurotus citrinopileatus) w warunkach naturalnych występuje w Azji i można go tam spotkać głównie na drewnie dębów, buków, topoli i wiązów.
Jeden z ciekawszych gatunków boczniaka o niepowtarzalnych walorach smakowych i ciekawym wyglądacie jak sama nazwa mówi boczniak cytrynowy tworzy owocniki koloru od jasnożółtego aż do złotego. Rośnie w kępach po kilkadziesiąt sztuk, zachodząc na siebie. Wielkość kapeluszy waha się w przedziale od 2-5 cm. Kapelusze są cienkie i kruche dlatego zaleca się zbierać głównie grzyby młode i niezbyt duże, kiedy ich barwa jest żółtozłocista.
W smaku są lekko słodkawe, a ich miąższ jest bardzo soczysty. Grzyby te doskonale nadają się do potraw wegetariańskich.
Boczniak cytrynowy uprawa
Kołki umieszcza się w zdrowym pniu drzewa liściastego. Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków.
Boczniaki uprawiamy na drewnie drzewa dębowego, bukowego, brzozowego, topolowego ewentualnie wierzbowego. Możemy również zastosować drewno jabłoni czy orzecha. Drewno powinno pochodzić z drzew lub gałęzi, które nie leżą długo ścięte, kiedy posiada swoją naturalną wilgotność i nie jest zarażone innymi grzybami. Idealny czas od ścięcia wynosi 2-3 miesiące. W tym czasie drewno straci wszystkie substancje obronne, a grzybnia może okrąglaki lub gałęzie dobrze kolonizować.
Boczniak cytrynowy właściwości lecznicze
Tak jak boczniak ostrygowaty, boczniak cytrynowy posiada wiele właściwości leczniczych, przez co jest ceniony na całym świecie
- obniża poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych
- posiada substancje wykorzystywane w leczeniu chorób nowotworowych
- wzmacnia odporność organizmu