Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: Nasiona warzyw
SKU: 1302
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 8.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

Bób Windsor Biały (Vicia faba) nasiona 50g

Bób Windsor to odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Rośliny dorastają do wysokości 120 cm, krzewią się słabo. Na roślinie 6-10 szerokości strąków z 3-4 dużymi, płaskimi nasionami zielonkowo-białej barwy. Owoce bobu to sporych rozmiarów strąki, w których kryje się 3- 5 nerkowatych nasion. To właśnie nasiona są skarbnicą witamin i minerałów. Młode ziarna bobu mają jasny, zielony kolor i mogą być zjadane na surowo. Te dojrzałe - należy wcześniej obgotować. Pamiętajmy, że w skórce jest najwięcej wartości odżywczych.
Bób smakuje najlepiej przygotowany metodą tradycyjną – czyli ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną masła. Można również używać gotowanego bobu jako dodatku do zup i sałatek.

Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. W związku z tym bób może się znaleźć w diecie m.in. osób cierpiących na choroby układu krążenia, które muszą ograniczyć spożycie bogatego nie tylko w białko, lecz także w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.  Ponadto bób ma niską zawartość sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie.


Bób Windsor uprawa:

Bób wymaga gleb żyznych, dosyć cieżkich, gliniastych, wilgotnych, bogatych w próchnice i nie zakwaszonych. Na glebach lżejszych, piaszczystych, może być uprawiany po nawiezieniu kompostem, dodatkowo należy zapewnić roślinie odpowiednio wysoka wilgotność podłoża. Na glebach lżejszych, mniej zasobnych w próchnice, bób powinien być uprawiany w pierwszym roku po oborniku.


Bób Windsor zastosowanie:

Ta strączkowa roślina zawiera dużą ilość białka, węglowodanów, oraz witamin: B1, B2, PP, C i prowitaminy A. Zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.

Bób dostarcza dużą dawkę błonnika, który skraca czas trawienia i poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, co jest ważne szczególnie dla osób dbających o linię. Należy wspomnieć, że ugotowany bób ma tylko 85 kcal w 100 g.

Polecany jest również dla osób z chorobami układu krążenia – nie zawiera cholesterolu.

(źródło rozkoszepodniebienia.com)

  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    50 g

  • Pora siewu: 

    15 IV- V

  • Pora zbiorów: 

    VI-VII

  • Rozstawa: 

    40x20-25 cm

Polecamy