Gdy pomidory nie dojrzewają - poznaj możliwe przyczyny
Nie zawsze pomidory dojrzewają na krzakach zgodnie z oczekiwaniami. Czasami owoce bardzo długo pozostają zielone, jakby postanowiły zostać na krzaku do końca życia. Przyczyn może być kilka. Nam wdał się we znaki pomidor oxheart. Nie była to jednak wina samej odmiany pomidora czy nasion, a po prostu paskudnej pogody.
Jak dojrzewają owoce pomidorów?
Owoce pomidorów dojrzewają w dwóch etapach, niczym dobry serial z dwoma sezonami. Pierwszy trwa około 3-4 tygodni. W tym czasie – po zapyleniu – rozwija się zielony owoc. Z dnia na dzień powiększa on swoją wagę i wielkość, jakby chodził na siłownię. Kolejny etap dojrzewania jest krótszy – trwa około 2 tygodni. W tym czasie owoc zmienia stopniowo kolor - na skutek naturalnych przemian barwników - na właściwy dla danej odmiany.
Oba etapy dojrzewania mogą być krótsze albo dłuższe. W polskim klimacie zwykle do połowy lipca przedłuża się pierwszy etap dojrzewania, zaś od drugiej połowy sierpnia – drugiego etapu dojrzewania. Najlepiej pomidory dojrzewają na przełomie lipca oraz sierpnia, kiedy słońce daje z siebie wszystko. Pomidor to owoc klimakteryczny, co oznacza, że może dojrzewać nawet po zerwaniu z krzaka - to taki niezależny buntownik wśród warzyw.
Jakie są przyczyny niedojrzewania pomidorów na krzakach?
Na tempo dojrzewania owoców pomidora ma wpływ wiele czynników. Niektóre są niezależne od człowieka, np. pogoda - niestety nie możemy jej przekupić. Zbiory można przyspieszać, wybierając m.in. wcześniejsze odmiany, stosując odpowiednie nawożenie, czy przycinając liście i pędy. W polskim klimacie zdarzają się lata pomidorowe, w których jest wysyp owoców, a bywa też, że zbiory są słabe, mimo prawidłowej pielęgnacji - to taka pomidorowa ruletka.