BIO Nasturcja wysoka (Tropaeolum majus)
Nasturcja należy do rodziny nasturcjowatych skupiających około 80 gatunków roślin i obok pelargonii jest jednym z najpopularniejszych kwiatów balkonowych.
Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Jej pięciopłatkowe, symetryczne kwiaty rosną pojedynczo na długich łodygach. W zależności od gatunku są albo pełne, albo proste, pomarańczowe, czerwone, fioletowe lub żółte. Pojawiają się od czerwca i utrzymują do pierwszych przymrozków.
Nasturcje mają piękne, ozdobne liście, o budowie tarczowej, osadzone na długich ogonkach. Tradycyjnie uprawiana w polskich ogródkach jest nie tylko dekoracyjna, ale również smaczna.
W ogrodach cenimy ją za intensywnie wybarwione kwiaty i oryginalne, okrągłe liście. Na talerz trafiają ostre w smaku pąki kwiatowe i młode nasiona. Do dekoracji potraw możemy wykorzystać także kwiaty.
Nasturcja wysoka to jednoroczna bylina o płożących się i pnących pędach, dorastająca nawet do 3m.
Nasturcja wysoka ma tarczowate liście z charakterystycznym unerwieniem, gładkie, które osadzone są na długich ogonkach.
Kwiaty kielichowate w ciepłych barwach, najczęściej żółte, czerwone, pomarańczowe oraz brązowawe, pachnące i nektarodajne pojawiają się od lipca aż do późnej jesieni.
Jak uprawiać BIO Nasturcja wysoka:
Nasiona nasturcji są mało odporne na mróz, dlatego najlepiej wysiej je do gruntu lub w doniczce dopiero w maju. Wysiewaj po 2-3 nasiona, w punkty oddalone o 20-30 cm. Pierwsze wschody pojawią się po ok. 2 tygodniach. Nasturcja to jedna z najmniej wymagających roślin. Jest bardzo łatwa w uprawie, a kwiat nasturcji jest niezwykle atrakcyjny, więc wart jest wszelkiego wysiłku. Może rosnąć w zasadzie wszędzie. Nasturcja w ogrodzie najlepiej rozwija się na słonecznych stanowiskach. Na balkonie dobrze czuje się zarówno na bardziej doświetlonych, jak i półcienistych miejscach. Nie lubią przesadzania, więc najlepiej od razu wysadź je na miejsce stałe.