BIO Szczypiorek Medium Leaf 1g
Szczypiorek jest rośliną wieloletnią, wytrzymałą na mróz. Prawdopodobnie pochodzi z Włoch, ale już w średniowieczu był znany w Azji i Ameryce. Szczypiorek zawiera cukry, białka, wapń, fosfor, żelazo, karoten, witaminę B x, B2, PP i C. W 100 g szczypiorku jest 75 mg witaminy C. Zawiera również olejek lotny ze związkami siarki, podobnie jak cebula. Olejkowi temu zawdzięcza szczypiorek swe właściwości smakowe i lecznicze.
BIO Szczypiorek Medium Leaf ma intensywnie zielony kolor, wyrasta w sposób wyrównany na średnią wielkość. Odmiana niezwykle plenna. Szczypiorek Medium Leaf jest mocno aromatyczny - idealnie nadaje się na susz.
Szczypiorek pachnie jak cebula i smak ma podobny do cebuli, ale trochę delikatniejszy i szlachetniejszy. Szczypiorek stał się ulubioną przyprawą właśnie dzięki swemu delikatnemu smakowi. Jest stałą przyprawą potraw dietetycznych w lecie i w zimie. Szczypiorku nigdy nie należy gotować, ale świeżym, pokrojonym posypywać gotowe już potrawy.
Czy BIO Szczypiorek Medium Leaf jest wymagający w uprawie?
Szczypiorek z reguły lubi słońce i pulchną glebę. Można go uprawiać zarówno w doniczkach, jak i w ogródku. Szczypiorek jest nowalijką, pojawia się na rynku jako pierwsza wiosenna roślina. Jadalne są świeże, młode liście, przycinane na wysokości 2 cm od ziemi.