BIO Sałata liściowa Lollo rossa nasiona ekologiczne - 0,5g
Sałata liściasta Lollo Rossa to odmiana o fryzowanych, ciemnoczerwonych liściach. Zawierają one więcej witamin A i C niż odmiany sałaty zielonej. Polecana jest do bezpośredniego spożycia na kanapkach, w sałatkach lub do przyozdabiania potraw. Pokrój rośliny jest zwykle kulisty, a jej masa nie przekracza 300 g. Znosi mrozy do -5 stopni.
Charakterystyka sałaty liściowej. Jakie właściwości ma sałata Lollo rossa?
W skład BIO sałaty liściastej wchodzi wiele wartościowych mikro i makroskładników. Są to między innymi:
- Beta-karoten, czyli prowitamina witaminy A. Wykazuje działanie antyoksydacyjne – tworzy dla skóry barierę ochronną przed działaniem wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia skóry i poprawiając kondycję cery.
- Likopen, który znajduje się też w pomidorach - składnik obniżający poziom cholesterolu, ma również duży wpływ na skórę.
- Alfa-karoten, jeden z naturalnych przeciwutleniaczy, wspomagający naturalne mechanizmy obronne komórek.
Sałata liściowa Lollo Rossa - jak uprawiać?
Nasiona warzyw wysiewa się do pojemników wypełnionych żyznym podłożem przez cały rok lub do gruntu przez cały sezon wegetacyjny - na głębokość 0,5 cm w odstępach kilkucentymetrowych. Pierwszy zbiór warzyw przeprowadza się po 3-4 tygodniach, gdy warzywa osiągną już wysokość 8-10 cm. Liście roślin ekspresowo odrastają, dlatego z jednego siewu można uzyskać 2-3 zbiory.