BIO Rzodkiewka - nasiona na kiełki 20g
Rzodkiewka ma błonnik, który utrudnia przyswajanie tłuszczów i cholesterolu z posiłków, zmniejszając w ten sposób jego poziom we krwi. Dzięki zawartości potasu może pomagać w obniżeniu ciśnienia. Dlatego 3-4 rzodkiewki powinny chrupać codziennie osoby zagrożone chorobami układu krążenia: nadciśnieniowcy oraz osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Gdy czujesz, że łapię Cię przeziębienie sięgnij po… kiełki rzodkiewki. Dzięki wysokiej zawartości naturalnego antybiotyku, są one doskonałym środkiem przeciwko nawet najbardziej upartym infekcjom. Kiełki rzodkiewki w smaku przypominają samą rzodkiewkę, dlatego śmiało dodawać je można do kanapek, sałatek, twarożku i jajek. Dzięki lekko ostremu smakowi mogą zastępować szczypiorek i wzbogacać smak śmietanowych i majonezowych sosów. Co więcej, korzystnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci, a to za sprawą sporej ilości siarki. Kiełki rzodkiewki są łatwe do wyhodowania, a ponadto chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli.
Zalety:
- Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartośc witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
- Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu, - chronią przed anemią, - regenerują i zwiększają odporność, - działają korzystnie na włosy, - odchudzają i odmładzają - to tylko część ich pozytywnych właściwości.
Jak założyć uprawę BIO nasion na kiełki:
Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać so czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.