Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: BIO Nasiona
SKU: 4322
Orientacyjny czas wysyłki: 3 - 7 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.90 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

bio nasiona ekologiczne rukola

BIO Rukola nasiona ekologiczne 0,3g

Rukola jest smaczną rośliną z rodziny kapustowatych. Rokietta siewna, bo taka jest jej właściwa nazwa jest bardzo łatwa w uprawie. Jest ona bardzo zdrowym warzywem, które w ostatnim czasie jest na topie w różnych dietach. Jadalna jest właściwie cała roślina, ale najpopularniejszą wykorzystywaną częścią są liście. Bogata jest w wapń, żelazo i magnez. Ma również działanie bakteriobójcze. Rukola pochodzi z dzikiej natury i występuje pospolicie w basenie Morza Czarnego i Śródziemnego. Jest znana i wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, włoskiej, greckiej i ostatnio w polskiej. Ponieważ zawiera ona dużo kwasu foliowego jest szczególnie polecana kobietom w ciąży.

 Najsmaczniejsze są młode liście rukoli, przed wybiciem pędów kwiatostanowych. Są wtedy miękkie i soczyste. Listki rokietty mają delikatnie ostry smak i aromat lekko orzechowy. Dlatego świetnie sprawdzi się w sałatkach do dań mięsnych ale równie pyszna jest na kanapeczkach z pomidorkiem:-)

 Młode rośliny tworzą niewielkie rozetki wzniesionych ciemnozielonych listków. Liście rukoli zawierają dużo witaminy C, cynku i żelaza, a także ok. 20% białka roślinnego. Dlatego rukola jest niezastąpiona w potrawach diety wegetariańskiej.

Jak uprawiać ekologiczną Rukolę z BIO nasion:

Uprawa rukoli z nasion jest naprawdę dziecinnie prosta. Nasiona rokietty można wysiewać już od końca marca aż do września. Nasiona nie potrzebują wysokiej temperatury do kiełkowania, ponieważ 2°C w zupełności im wystarczą. Kiełkują szybko, bo po ok. tygodniu. Wysiewy można powtarzać co 2-3 tygodnie, a to po to aby mieć stale świeże, młode listki. Nasiona rukoli umieszczamy na głębokości ok. 1,5 cm w rowkach co 20 cm. Rowki przysypujemy ziemią. Ubijamy i podlewamy. Nasiona należy w miarę równomiernie wysiać bądź gdy pojawią się młode roślinki, delikatnie przerwać rozsadę. Podłoże do uprawy rukoli powinno być zasobne w składniki pokarmowe, żyzne i dobrze uprawione. Ziemia lekko wilgotna. Stanowisko jakie preferuje rukola to cień lub półcień. W pełnym słońcu rukola szybko będzie wybijać w pędy kwiatostanowe. Jakość nasion do wysiewu jest bardzo ważna. Jeśli chcemy aby nasza rukola była pełna witamin i wolna od zanieczyszczeń.  Rukola dobrze rośnie w sąsiedztwie truskawki.

Jak jeść rukolę?

Rukola to warzywo które można wykorzystać w zasadzie do wszystkiego. Można przyrządzić z niej doskonałe i pełne witamin sałatki. Sałatka z rukolą, orzeszkami pini, pomidorami i oliwą to "niebo w gębie". Świetnie sprawdzi się w surówkach do dań z mięsem. Kanapki z dodatkiem rukoli są bardzo smaczne i warto przekonać do nich najmłodszych. Rokietta dodawana jest także do pizzy, zapiekanek a także do dań z makaronem. Z rukoli można zrobić też smaczne pesto.



  • Cykl rośliny: 

    jednoroczna

  • Gramatura: 

    0,3g

  • Pora kwitnienia: 

    VI

  • Pora siewu: 

    III-IX

  • Pora zbiorów: 

    IV-X

  • Rozstawa: 

    rzędy co 20 cm

Polecamy