BIO Pszenica - nasiona na kiełki 40g
Kiełki Pszenicy to bogate źródło białka, witamin: A, B, C, E oraz minerałów: manganu, selenu, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, jodu, cynku, miedzi, siarki. Zawierają też koenzym Q. Mają wpływ na poprawę pracy serca, stanu skóry i paznokci oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. W smaku są lekko chrupiące i słodkawe, idealnie nadają się jako dodatek do sosów, surówek, sałatek, past twarogowych oraz dań przygotowanych z owoców.
Zalety:
- Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych czy warzyw mają wyjątkowo dużą wartość odżywczą. Zmiany w kiełkujących nasionach następują szybko, zawartość witamin wzrasta wielokrotnie w ciągu kilku dni. Tak wyhodowane kiełki możemy spożywać w surówkach, sałatkach, na kanapkach. Możemy je mieszać z twarożkami, jajami na twardo, masłem czy majonezem a także dodawać do zup, sosów czy makaronu. Mają wszechstronne zastosowanie w kuchni.
- Kiełki bogate są w ważne dla nas składniki mineralne i witaminy, m.in witaminy A,B,C,E,H. Zapewniają także dużą ilość wapnia, żelaza, magnezu, potasu oraz biotyny, cynku i selenu. Dostarczają także mikroelementów (lit, chrom).
- Mają wiele zalet: - obniżają poziom cholesterolu - chronią przed anemią - regenerują i zwiększają odporność - działają korzystnie na włosy - odchudzają i odmładzają - mają właściwości antynowotworowe.to tylko część ich pozytywnych właściwości.
Jak uprawiać BIO nasiona na kiełki:
Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.