Produkt dostępny!
Rodzaj: BIO Nasiona
SKU: 4121
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.90 PLN
Producent: Vilmorin
Vilmorin

BIO Por późny De Carentan 2  5g

Por to warzywa z podgatunku czosnkowatych pochodzące Azji. Jest znane i cenione na całym świecie od bardzo dawna- to jedno z najstarszych warzyw, prawdopodobnie znane było już w czasach prehistorycznych. Pora można spożywać na surowo, ugotować, udusić i usmażyć. Przez długi czas był traktowany jako pokarm dla ubogich ale z czasem zyskał na popularności także w wykwintnej kuchni i na stołach arystokracji.


BIO Por późny De Carentan 2 - to odmiana późna o ciemnozielonych liściach, doskonale nadająca się do uprawy jesiennej i wczesnowiosennej. Por to doskonały składnik zup i surówek oraz do przyrządzania podobnie jak szparagi i kalafiory.

Por to popularne warzywo, obecne w każdej kuchni. Doskonale sprawdza jako składnik zup, surówek, można je również spożywać gotowane podobnie jak szparagi i kalafiory. Część biała pora jest bardziej delikatna im bardziej zielone liście tym pikantniejszy smak. Zielone części które często odcinamy są także bardzo smaczne a przedewszystkim zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów.
Pory posiadają wszechstonne działanie lecznicze. Zalecany w anemii, przy kamicy nerkowej, zapaleniu pęchrza jako okłady na ropnie. Działa antyseptycznie i wzmacniająco na nasz organizm. Już Hipokrates leczył porem wiele przypadłości.


Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat, kiedy znany był burak dziki. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.htm

BIO nasiona -  wybierając nasiona ekologiczne dbasz o środowisko, swoje zdrowie i przyszłość naszej planety. Nasiona pochodzą z upraw ekologicznych. Wyprodukowane je metodami naturalnymi bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych, zgodnie z normami UE. Produkt ten jest naturalny i nie zawiera nasion GMO. Surowiec opakowania pochodzi z lasu zarządzane w trwały i zrównoważony sposób, który został certyfikowany w ramach zatwierdzonego przez PEFC systemu certyfikacji leśnej.


Por późny uprawa:

Por nie ma dużych cieplnych wymagań i wykiełkuje już w temperaturze 3-4 C, ale optymalne warunki są przy 15C. Nasiona pora wysiewamy od stycznia do skrzynek, na palety pod osłonami lub na początku kwietnia prosto do gruntu. Do gruntu wysadzamy małe pory w kwietniu/maju w rozstawie 30-50x15-20 cm, na głębokość 2/3 długości rośliny. Jak większość warzyw potrzebuje gleby żyznej, próchniczej, zasobnej w wodę, głeboko uprawionej. Do nawożenia wszelkich warzyw polecamy nawozy organiczne, humusowe np. Bio Złoto. Posiłkujmy się także kompostem, dobrze rozłożony kompost dostarcza roślinom bezpiecznych dawek składników mineralnych oraz wzbogaca glebę w próchnicę, która lepiej magazynuje wodę.

  • Gramatura: 

    0,5g

  • Pora siewu: 

    III-IV (pod osłony)

  • Pora zbiorów: 

    jesień - wczesna wiosna

  • Rozstawa: 

    40 x 20 cm

Polecamy