BIO Papryka słodka Robertina, nasiona ekologiczne - 0,3g
Bardzo wczesna odmiana papryki słodkiej, którą uprawia się w warunkach niewymagających ogrzewania - w tunelach oraz w gruncie. Rośliny są niskie i zwarte, a ich pędy charakteryzują się sztywnością. Ta odmiana doskonale znosi niekorzystne warunki zewnętrzne.
Owoce o kształcie graniastosłupa typu "blok" są lekko żebrowane, a docelowa masa, którą osiągają mieści się w przedziale 120 do 140g. Soczyście czerwony kolor i intensywny połysk w połączeniu z ciemnoczerwonym, grubym na około 6-7 mm miąższem tworzą smakowite wrażenie i zachęcają do spożycia.
Ekologiczne nasiona papryki słodkiej Robertina - dlaczego warto je wybrać?
Wyróżnikiem tej odmiany jest bardzo wysoka koncentracja dojrzewania owoców, imponująca plenność i wierność plonowania. Poleca się ją do przetwórstwa oraz do bezpośredniego spożycia np. jako składnik sałatek lub kanapek.
Jak sadzić paprykę z nasion?
Nasiona wysiewa się w marcu do skrzynek lub na palety. Odporniejszy i obfitszy plon uzyskuje się wysiewając nasiona bezpośrednio do miniszklarenek z krążkami torfowymi.
Jeśli zapewnimy temperaturę oscylującą w granicach 18-20°C, pierwsze wschody uzyskamy po ok. 10-14 dniach. Przygotowując się do przeniesienia sadzonek papryki Robertiny do gruntu, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości podłoże, specjalistyczne dodatki do ziemi (perlit, keramzyt, które zapewnią odpowiednie spulchnienie) i nawozy do warzyw.
Do gruntu sadzi się ją w drugiej połowie maja, zachowując rozstaw 40x50 cm. Uprawa powinna przebiegać na żyznej, wilgotnej, dobrze absorbującej promienie słoneczne glebie - na bezpośrednio nasłonecznionym stanowisku.