Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: BIO Nasiona
SKU: 4117
Orientacyjny czas wysyłki: Od 1 do 5 dni roboczych
Koszt wysyłki od: 5.90 PLN
Producent: Vilmorin
Vilmorin

BIO Jarmuż kędzierzawy Westlandse Herfst 2g

Jarmuż to dwuletnia odmiana kapusty warzywnej. Tak jak kalafior czy brokuł jest znana tylko z uprawy i nie występuje w na stanowiskach naturalnych. To bardzo stare warzywo uprawiane od starożytności również w formie rośliny ozdobnej. A do średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych warzyw w Europie. Wytwarza rozetę kędzierzawych liści. Ma silnie rozbudowany system korzeniowy co ułatwia pobieranie wody. Liście jarmużu w zależności od odmiany mogą być jasnozielone, ciemnozielone lub fioletowe. Mało doceniane warzywo a to błąd- jeżeli mamy działkę lub ogród na pewno warto jarmuż uprawiać. Tym bardziej, że nie jest łatwym do kupienia warzywem w naszych sklepach.


BIO Jarmuż kędzierzawy Westlandse Herfst - to odmiana o mocno potarganych kędzierzawych liściach i twardych , włóknistych łodygach, w kolorze jasno lub ciemnozielonym. Charakterystyczny w smaku: trochę pieprzny, a czasami nawet lekko gorzki.



To pożywne warzywo zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, ma właściwości przeciwzapalne. Tak jak brokuły ma również w sobie związki, które działają przeciwrakowo. Dodatkowo bogaty jest w żelazo, wapń, witaminę K. W Japonii wytwarza się z niego popularne suplementy diety- najczęściej w postaci soków. Obecny jest także w tradycyjnej kuchni holenderskiej, brazylijskiej czy portugalskiej. Polecany jest także w żywieniu dzieci.

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat, kiedy znany był burak dziki. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.htm

BIO nasiona -  wybierając nasiona ekologiczne dbasz o środowisko, swoje zdrowie i przyszłość naszej planety. Nasiona pochodzą z upraw ekologicznych. Wyprodukowane je metodami naturalnymi bez użycia środków chemicznych i nawozów sztucznych, zgodnie z normami UE. Produkt ten jest naturalny i nie zawiera nasion GMO. Surowiec opakowania pochodzi z lasu zarządzane w trwały i zrównoważony sposób, który został certyfikowany w ramach zatwierdzonego przez PEFC systemu certyfikacji leśnej.


Jarmuż uprawa:

Jarmuż to warzywo proste w uprawie, toleruje prawie wszystkie typy gleb, woli chłodniejszy klimat. Należy tylko unikać miejsca po innych roślinach kapustowatych. Jest mrozoodporny. Do tego jest odporny na szkodniki i choroby innych warzyw z rodziny kapustowatych. Zbiory jarmużu możemy mieć już po ok. 120 dniach od wysadzania do gruntu. Ta odmiana dorasta do 40-60 cm. Nasiona jarmużu wysiewamy od kwietnia do połowy czerwca na rozsadniku. Rozsadę w fazie 3-4 liści sadzić do gruntu w rozstawie 50x40-50 cm.

Do nawożenia wszelkich warzyw polecamy nawozy organiczne, humusowe np. Bio Złoto. Posiłkujmy się także kompostem, dobrze rozłożony kompost dostarcza roślinom bezpiecznych dawek składników mineralnych oraz wzbogaca glebę w próchnicę, która lepiej magazynuje wodę.

  • Gramatura: 

    2g

Polecamy