Groch siewny cukrowy Norli - wczesny
Groszek cukrowy, na szczęście, poza słodyczą, nie ma z cukrem nic wspólnego. Nie dostarcza nam pustych kalorii ani nie powoduje nadciśnienia, a smakuje wspaniale. Warzywo to było niegdyś specjalnym daniem na królewskich stołach, dzisiaj możemy korzystać do woli z jego prozdrowotnych wartości.
Groszek cukrowy jest wyjątkową odmianą zielonego groszku – jedyną, którą można zjadać w całości – ze strąkami. Dzięki temu możemy się rozkoszować nie tylko świeżymi, soczystymi ziarnami, lecz także chrupiącą skórką. Jako że ten rodzaj groszku nie ma charakterystycznej pergaminowej wyściółki, najlepiej konsumować go w formie surowej – wówczas zachowuje najlepsze właściwości odżywcze.
Groch Norli - roślina, wytwarz w czasie lata smaczne, słodkie strąki z nasionami, przydatne do spożycia na surowo lub po ugotowaaniu. W szklance groszku cukrowego znajduje się aż 50 miligramów witaminy C, co daje więcej niż połowę zalecanej dziennej dawki tego przeciwutleniacza. Warzywo jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, dostarczając naszemu organizmowi niemal połowę dawki niacyny i jedną dziesiątą folianów, których potrzebujemy każdego dnia. W groszku znajdziemy również witaminę K wspierającą wchłanianie wapnia do naszych kości.
Jakuprawian z nasion BIO Groch cukrowy Norli:
Groch sadzimy na glebie, na której nie rosły wcześniej inne rośliny strączkowe. Ponadto, gleba powinna być żyzna i próchnicza o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Słabsze podłoże nadaje się tylko dla niektórych odmian zielonego groszku, natomiast groszek cukrowy zdecydowanie preferuje zasobne gleby. Groszek dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych, jednak nie bezpośrednio wystawionych na słońce (minimalna temperatura to 15 C).
Rzetelny sprzedawca, nasiona bio z certyfikatem, dziekuje bardzo za gratis i szybką wysyłkę.