BIO Fasola szparagowa Slenderette 30g
Fasolka szparagowa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Ze względu na swoje właściwości fasolka szparagowa jest zatem polecana kobietom w ciąży, osobom na diecie oraz ze względu na niski indeks glikemiczny osobom chorym na cukrzycę.
Fasola szparagowa Slenderette jest wczesną, karłową odmianą o zielonym strąku pozbawionym włókna. Charakteryzuje się wysoką odpornością na choroby. Fasola szparagowa należy do warzyw ciepłolubnych, dlatego można ją przechowywać w temperaturze 8-10 stopni C, przy wilgotności względnej powietrza 85-90% / 5-7 dni.
W odróżnieniu od żółtej fasolki szparagowej, zielona ma bardziej wyrazisty smak. Zielona fasolka szparagowa zawiera również więcej witaminy A i kwasu foliowego.
Fasola szparagowa - o czym warto pamiętać rozpoczynając uprawę:
Wysiew nasion zaczynamy w połowie maja i może potrwać do końca lipca. Odległość między roślinami w rzędzie wynosi 4cm. Fasola osiąga dojrzałość zbiorczą w okresie od lipca do września.
Pierwsze nasionka wyskoczyły dziś z ziemi :) Dziękuję, polecam i pozdrawiam!