BIO Fasola szparagowa Borlotto lingua di fuoco 3 30g
Fasolka szparagowa jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zarówno zielona, jak i żółta fasolka szparagowa jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Ze względu na swoje właściwości fasolka szparagowa jest zatem polecana kobietom w ciąży, osobom na diecie oraz ze względu na niski indeks glikemiczny osobom chorym na cukrzycę.
Fasola szparagowa Borlotto lingua di fuoco atrakcyjna, wczesna odmiana karłowa mająca zastosowanie zarówno jako szparagowa jak i do uprawy na suche nasiona. Strąki szerokie, bezwłókniste, soczyste, barwy żółtozielonej z czerwonymi naciekami.
O czym warto pamiętać przy uprawie BIO Fasoli:
Wysiew nasion zaczynamy w połowie maja i może potrwać do końca czerwca. Odległość między roślinami w rzędzie wynosi 5-10cm. Fasola osiąga dojrzałość zbiorczą w okresie od lipca do września. W uprawie fasoli szparagowej najlepiej sprawdzają się próchniczne gleby o pH w wysokości 6,5-7,8. Podłoże musi cechować się dobrą pojemnością wodną, nie powinno być jednak zbite ani podmokłe. Najwyższe plony zbierzemy w miejscu osłoniętym przed wiatrem i dobrze nasłonecznionym.