BIO Cykoria sałatowa głowiasta Palla rossa 3 0,5g
Cykoria już od czasów starożytnych stosowana jest jako roślina lecznicza. Kojarzona jest z lekko gorzkim smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poprawę stanu mikroflory jelitowej.
Cykoria jest źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Oprócz tego, zawiera sporo różnych składników mineralnych: potas, wapń, fosfor, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, siarka oraz selen. Rzadko zdarza się tak bogaty skład mineralny w roślinach jadalnych. Dodatkowo zawiera beta karoten w ilości 1586 mikrogramów na 100 gram. Cykoria jest źródłem wielu aminokwasów. Roślina ta ma wyjątkowo niski indeks glikemiczny (15), więc zaleca się ją osobom na diecie redukującej masę oraz diabetykom. Dodatkowo cykoria ma w sobie cenny błonnik rozpuszczalny, który polecany jest przy wzdęciach.
Przydatne informacje dotyczące uprawy Cykorii Palla Rossa
Nasiona wysiewać od połowy maja do połowy sierpnia, do palet lub na rozsadniku. Rozsadę wysadzać na miejsce stałe w rozstawie 20x25-30cm. Zbiór przeprowadzić przed nadejściem mrozów. Rośliny wymagają przepuszczalnej żyznej gleby.