Cebula Density 5 - łuska żółta, późna 2g
Cebula to roślina dwuletnia, należy do rodziny czosnkowatych Alliaceae. Pochodzi z Azji Środkowej. Łodyga cebuli jest bardzo skrócona, natomiast wytwarza łodygę pozorną, która jest skupieniem liści. Liście są częścią jadalną tego warzywa, mają zgrubiałe pochwy liściowe (białe, fioletowe, żółte – w zależności od odmiany) w dolnej części rośliny oraz zielone, rurkowate liście szczypioru w górnej. Kwiaty pojawiają się w drugim roku.
Cebula to warzywo znane chyba w każdym zakątku świata. Już mieszkańcy starożytnej Grecji znali ją i z powodzeniem uprawiali na swoich polach. Również w Polsce już od dawna cebula nie jest dla nikogo tajemnicą. Wyróżniamy kilka jej odmian, które różnią się smakiem i intensywnością. Najpopularniejsze z nich to czerwona i biała
Cebula dzięki zawartości enzymów posiada właściwości przyspieszające metabolizm i usprawniające trawienie. Flawonoidy w niej zawarte maja działanie moczopędne. Pomagają w albuminurii (obecność białka w moczu) i uremii (zwiększona zawartość mocznika we krwi). Cebula usuwa nadmiar wody z organizmu, dlatego jej spożywanie zalecane jest przy dolegliwościach takich jak artretyzm czy reumatyzm oraz schorzeniach, którym towarzyszy opuchlizna. Ma także działanie przeciwcukrzycowe. Dzięki zawartości substancji zbliżonej do insuliny obniża poziom cukru we krwi.
O czym warto pamiętać przy uprawie Bio Cebuli Density:
Cebulę można uprawiać z siewu, z rozsady lub z dymki (najczęściej stosowany sposób w ogródkach przydomowych i na działkach).
Cebuli nie należy uprawiać częściej niż co 3–4 lata na tym samym miejscu. Najwyższy plon cebuli uzyskuje się na glebach próchniczych, lessach, madach. Nie udaje się na gruntach podmokłych i kwaśnych. Cebula jest wrażliwa na zakwaszenie gleby, dlatego pH powinno wynosić 5,5–6,5 dla gleb torfowych i 6,5–7,0 dla gleb mineralnych.
Nasiona posiane, zobaczymy jakie będą plony :). Polecam ten sklep - pełna profeska.