Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: BIO Nasiona
SKU: 3840
Orientacyjny czas wysyłki: 24 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

bio nasiona burak

BIO Burak ćwikłowy Detroit 2 10g

Burak to roślina wywodząca się z dzikiej odmiany pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Istnieje kilka odmian, spośród których wyróżniamy m.in. buraka liściowego (czyli botwinę) oraz korzeniowego.

 

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat, kiedy znany był burak dziki. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Potomkowie tych ostatnich tak zasmakowali w tym warzywie, że zaczęli jeść nawet jego mizerne korzonki. Dlatego próbowali zwiększyć ich rozmiar. Udało się to dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem buraki stały się bardziej zróżnicowane. Dziś znamy ćwikłowe, pastewne i cukrowe, które zrobiły oszałamiającą karierę za czasów Napoleona, kiedy w Europie pozbawionej dostaw cukru z trzciny zaczęto szukać nowych metod jego pozyskiwania.



Burak ma bardzo mało kalorii – tylko 38 kcal w 100 g produktu. Jest za to bogaty w witaminy i minerały. Korzeń buraka zawiera witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten.  Znajdziemy w nim również bardzo dużo różnych składników mineralnych, m.in. żelazo, wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Zawiera również dwa rzadko występujące składniki: rubid i cez.



Kilka porad dotyczących uprawy BIO buraka Detroit:

Nasiona buraka kiełkują dopiero wówczas, gdy temperatura osiągnie około 8°C. Pamiętajmy, że młode rośliny są wrażliwe na ujemne temperatury. Na wczesny zbiór buraka wysiewamy wprost do gruntu od początku kwietnia. Natomiast na sprzęt jesienno-zimowy nasiona wysiewamy od połowy maja do końca lipca. Rośliny sadzimy w rozstawie 30-40 x 5 cm. Wcześniejszy siew można przeprowadzić stosując tunele foliowe, inspekty. Nasiona buraka wysiewamy na głębokość 2/3 cm.
Buraki ćwikłowe warto sadzić tam gdzie wcześniej rosły: rzodkiewka, sałata. Unikać należy miejsc gdzie wcześniej rosły warzywa korzeniowe czy szpinak.
Najważniejszym zabiegiem jest odchwaszczanie plantacji. Gleba nie powinna być zbyt ciężka a najlepiej w drugim roku po oborniku. Nie wolno przesadzać z nawożeniem nawozami azotowymi, ponieważ w części korzeniowej kumulują się azotany. Do nawożenia wszelkich warzyw polecamy nawozy organiczne, humusowe np. Bio Złoto. Posiłkujmy się także kompostem, dobrze rozłożony kompost dostarcza roślinom bezpiecznych dawek składników mineralnych oraz wzbogaca glebę w próchnicę, która lepiej magazynuje wodę.

Zaloguj się
2021-04-20 14:38:31 - Elżbieta

Pierwsze nasionka wyskoczyły dziś z ziemi :) Dziękuję, polecam i pozdrawiam!

2021-04-20 14:43:43 - Michał

Rzetelny sprzedawca, nasiona bio z certyfikatem, dziekuje bardzo za gratis i szybką wysyłkę.