Wczytuję dane...
Produkt dostępny!
Rodzaj: BIO Nasiona
SKU: 3834
Orientacyjny czas wysyłki: 48 godzin
Koszt wysyłki od: 13.99 PLN
Producent: W.Legutko
W.Legutko

bio naziona bazylii

BIO Bazylia właściwa zielona Italiano Classico 0,5g

Bazylia (Ocimum basilicum) to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych (Labiatae), która pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś uprawia się ją niemalże na całym świecie w 150 odmianach.

Bazylia wspomaga pracę:

  • układu trawiennego -  poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu. Stosuje się ją również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom.
  • układu nerwowego - ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość.  Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe - łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.

Bazylia to niezastąpiony składnik prawie wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej (jest podstawowym składnikiem sosu pesto). Świeże liście bazylii, ze względu na wyrazisty smak i charakterystyczny zapach, dodaje się do sałatek i zup, szczególnie pomidorowych. Można również nacierać nią mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Używa jest także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Produkuje się z niej także oryginalne w smaku lody i wyroby czekoladowe, a także likiery. Bazylię najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura niszczy jej smak. Najlepiej używać świeżej bazylii, gdyż po wysuszeniu ziele traci większość aromatu. 



Jak uprawiać BIO Bazylię z nasion?

Nasiona bazylii wysiewa się w domu przez cały rok lub bezpośrednio do gruntu w maju (po ostatnich przymrozkach wiosennych). Bazylia uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Pierwsze siewki powinny pojawić się po 8–14 dniach. Podczas wschodów należy zadbać, aby podłoże było stale lekko wilgotne. Pikowanie siewek bazylii lub przycięcie (uszczykiwanie) ich wierzchołków kiedy rośliny osiągną około 15 cm wysokości pobudza rośliny do wytworzenia silniejszego systemu korzeniowego oraz sprzyja silnemu krzewieniu roślin. Pikowanie i przesadzanie roślin na miejsce stałe do gruntu przeprowadzamy po ostatnich wiosennych przymrozkach, gdy temperatura powietrza nie spada już poniżej 5 st.C. Na miejscu docelowym rośliny sadzimy w rozstawie co 30–45 cm, w innym przypadku rośliny nie będą się prawidłowo rozkrzewiać i będą miały mniej liści, a dodatkowo przyspieszy kwitnienie hamując wzrost cennych liści.

Zasmakuj grillowanych pomidorów z bazylią

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  • przyprawy: sól, pieprz

Umyte pomidory przekrój wzdłuż na pół. Nasmaruj oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, następnie posyp posiekaną bazylią. Grilluj przez ok. 15 min. Przed podaniem posyp jeszcze raz świeżą bazylią.

Zaloguj się
2021-04-20 14:43:50 - Michał

Rzetelny sprzedawca, nasiona bio z certyfikatem, dziekuje bardzo za gratis i szybką wysyłkę.