BIO Arbuz Crimson Sweet - nasiona ekologiczne 0,5g
Owoc o wielu właściwościach zdrowotnych, którego fenomenalny, orzeźwiający smak latem doceniają nawet najbardziej wybredni! Mowa o arbuzie, którego odmiana Crimson Sweet charakteryzuje się wyjątkową słodkością i soczystością miąższu, a owalne owoce ważą od 5 do nawet 7 kg. Ponad 90% owocu to woda - dlatego jest niskokaloryczny i mogą go spożywać nawet osoby, które restrykcyjnie przestrzegają diety.
Wartości odżywcze arbuza - dlaczego warto włączyć go do diety?
Pomimo niewielkiej zawartości witamin i minerałów w arbuzie, warto zdecydować się na wkomponowanie go w codzienny jadłospis. Poniżej wyjaśniamy dlaczego.
- Jego skład obfituje w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed zmianami nowotworowymi i opóźniają proces starzenia się skóry! Spożywając arbuza regularnie Twoja cera będzie się więc cieszyła gładkością i brakiem zmarszczek przez długie lata.
- Składniki zawarte w arbuzie są również bardzo korzystne dla osób aktywnie uprawiających sport - działają pomocniczo w procesie regeneracji zmęczonych mięśni.
- Obecny w owocu likopen zapobiega powstawaniu zwyrodnienia plamki ocznej (ADM) rozwijającej się wraz z wiekiem, więc dorośli i seniorzy również powinni włączyć go do diety. Ten składnik posiada również właściwości pomocne w reakcji organizmu na przeziębienie i grypę.
- Także kobiety w ciąży powinny zwrócić uwagę na cudowne właściwości arbuza, okazuje się bowiem, że ma on bardzo pozytywny wpływ na laktację, uzupełniając dodatkowo niedobór płynów w organizmie, co korzystnie wpływa na poziom energii i stabilizację nastroju.
- Prawdziwa gratka na koniec - zjedzenie zaledwie 6 dużych plasterków arbuza powoduje działanie... odpowiadające spożyciu jednej tabletki viagry. Cytrulina, aminokwas zawarty w owocu, poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawę przepływu krwi, poprawia libido i może przyczynia się do rozwiązania kłopotliwych problemów z erekcją.
Wysiew nasion arbuza - zrób to sam!
Jest to dość pracochłonny i czasochłonny owoc w uprawie w naszych warunkach. Ponieważ jest on rośliną jednoroczną, uprawia się go wyłącznie z rozsady. Optymalną temperaturą uprawy jest 21-29ºC, więc pod uwagę bierze się głównie uprawę w tunelu foliowym, doniczce lub w szklarni pod folią. Absolutnym minimum jest temperatura 18ºC, nie warto ryzykować wychładzając roślinę poniżej tej temperatury. Idealnym pH podłoża jest oscylujące w granicach 5,5 do 6,0. Bardzo ważne jest też nawożenie - w tej roli najlepiej sprawdzą się nawozy ekologiczne, szczególnie te, które dedykowane są dla owoców i warzyw. Koniecznie użyj drenażu do spulchnienia gleby.
Wysiew nasion prowadzi się na ok. 5 tygodni przed przesadzeniem do gruntu. Warto zrobić to już z końcem marca, lecz ostatecznym terminem jest końcówka kwietna. Z powodu ciepłolubności arbuza, polecamy skorzystać z mini szklarenek, które zapewnią optymalne warunki cieplne i wilgotnościowe. Podlewaj często i dość obficie. Kiedy sadzonki wypuszczą już pierwsze listki dobrze jest nieznacznie obniżyć temperaturę - w ten sposób hartujemy roślinę. Przy przenoszeniu rośliny do gruntu zachowaj 80-centymetrowy rozstaw pomiędzy sadzonkami.