Bazylia czerwonolistna (Ocimum basilicum)
Roślina jendoroczna wysokości 30-40 cm o aromatycznych, dekoracyjnych, ciemnopurpurowych liściach i różowych kwiatach. (Możliwa jest 20% zawartość roślin o zielonych liściach). Może być również uprawiana jako roślina ozdobna, na rabatach, w skrzynkach balkonowych i w pojemnikach.
Bazylia czerwonolistna uprawa:
Chociaż bazylia najlepiej rośnie na zewnątrz, może być także uprawiana w pomieszczeniach – w doniczce, jak większość ziół. Doskonałym miejscem takiej niewielkiej uprawy bazylii jest kuchenny parapet, najlepiej południowy – dobrze nasłoneczniony. Należy unikać zimnych przeciągów. Najlepiej rośnie w ostrym świetle słonecznym. Bazylia może być uprawiana w pomieszczeniu bez oświetlenia naturalnego, wymagane wtedy jest użycie świetlówki.
Bazylia czerwonolistna zastosowanie:
Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Używać w niewielkich ilościach ze względu na silny zapach. Ułatwia trawienie. Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych.