Oberżyna Bakłażan White Egg (Solanum melongena) nasiona 0,5g
Bakłażan to pękate wydłużone warzywo o połyskliwym, ciemnofioletowym odcieniu. W białawym miąższu znajdują się małe, jasne, jadalne pestki. Dojrzałe owoce uginają się pod lekkim naciskiem palca, nie powinny mieć brązowych przebarwień. Po przekrojeniu pestki powinny mieć białą barwę i być miękkie.
Bakłażan White Egg oryginalna odmiana oberżyny o białych, maczugowatych owocach. Śnieżnobiały miąższ ma specyficzny, wyszukany smak, zawiera dużo soli mineralnych oraz potasu, fosforu, wapnia, żelaza i mikroelementów. Owoce zbira się niedojrzałe (są smaczniejsze) i spożywa panierowane, faszerowane-zapiekane w piekarniku lub na grillu, z dodatkiem pomidorów, cebuli, przyprawione ziołami i czosnkiem.
W Europie bakłażan pojawił się za pośrednictwem Maurów, który wędrowali z Indii – ojczyzny bakłażanów. W Polsce oberżyny znane są od XVI w., ale uprawiane były jako roślina ozdobna. Ich właściwości smakowe i odżywcze doceniono dopiero w XIX wieku. Uprawę bakłażanów w Europie spopularyzowali Włosi, promując warzywo jako ekskluzywny smakołyk.
Oberżyna Bakłażan uprawa
Nasiona wysiewać na palety lub do doniczek w pierwszej połowie marca. W fazie jednej pary liści siewki pikować do doniczek lub na palety o średnicy otworów 6-8cm. Wysadzać do gruntu w końcu maja w rozstawie 50-60x 50cm. Oberżyna wymaga gleby żyznej i zasobnej w wodę.
Oberżyna Bakłażan zastosowanie
Owoce oberżyny spożywa się gotowane, smażone, nadziewane, można je również dodawać do potraw typu curry, możemy przyrządzać również mnóstwo smacznych potraw np. kotlety, musakę, faszerowane bakłażany, frytki, oberżyn a'la kawior, do zapiekanek. Po obraniu oberżyna dobrze jest posypać go solą lub skropić sokiem z cytryny, a następnie opłukać - pozbawia się go wtedy gorzkiego smaku i soku.