Baby Leaf Cykoria liściowa (Zuccherina di Trieste) nasiona 1,5g
Co to jest Baby Leaf?
Jeżeli szukasz kulinarnych inspiracji musisz spróbować mieszanki warzyw, przygotowanych z tzw. 'baby leaf', czyli młodych liści roślin. Obecnie jest to podstawowa pozycja w tzw. "zdrowej kuchni"
Młode listki, które zbieramy w fazie wzrostu, zawierają mnóstwo witamin i soli mineralnych, a także więcej barwników asymilacyjnych niż warzywa w fazie konsumpcyjnej, czyli takie które kupujemy bezpośrednio w sklepie. Te barwniki to m.in. karotenoidy stanowiące naturalne przeciwutleniacze, przekształcane przez organizm w witaminę A. Przykładami barwników roślinnych oddziałujących na organizm człowieka są beta-karoten, alfa-karoten, likopen oraz luteina.
Najważniejsze właściwości karotenoidów:
Beta-karoten - przekształa się w witaminę A. Wykazuje potencjał antyoksydacyjny – chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia skóry oraz poprawia kondycję cery.
Likopen - Obiniża poziom cholesterolu, ma duży wpływ na skórę.
Alfa-karoten - należy do grupy naturalnych przeciwutleniaczy. Wspomaga naturalne mechanizmy obronne komórek.
Baby Leaf Cykoria liściowa
Liście rośliny oprócz witaminy C oraz soli mineralnych zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego. Roślina popularna we Włoszech jako komponent sałatek i kanapek.
Baby Leaf Cykoria liściowa uprawa:
Nasiona wysiewać do pojemników przez cały rok lub do gruntu przez cały sezon wegetacyjny na głębokość 0,5 cm w odstępach kilku centymetrów. Pierwszy zbiór warzyw przeprowadza się po 3-4 tygodniach, gdy osiągną wysokość 8-10 cm. Liście roślin szybko odrastają, dlatego z jednego wysiewu można uzyskać 2-3 zbiory.
Baby Leaf Cykoria liściowa zastosowanie:
Doskonale komponuje się z świeżymi warzywami oraz pieczywem. Można spożywać oddzielnie, w sałatkach lub dodawać do potraw gotowanych