Arbuz Janosik Kawon Żółty (Citrullus vulgaris) nasiona 1 g
Arbuz nazywany również kawonem to soczysty owoc, którym uwielbiamy się objadać w upalne, letnie dni. Jego czerwony, żółty lub zielony miąższ jest często serwowany na surowo lub w postaci sorbetów, owocowych sałatek, orzeźwiających soków albo napojów alkoholowych. Co ciekawe arbuz ma dużo cukru i nie jest bogaty w składniki odżywcze, ale to wcale nie oznacza, że musimy z niego rezygnować! Arbuz ma dużo innych walorów, między innymi przyspiesza przeminę materii oraz doskonale nawadnia i oczyszcza organizm. W końcu miąższ tego owocu składa się w 90 % z wody.
Janosik to pierwsza polska odmiana arbuza, której owoce mają miąższ barwy żółtej. Odmiana ta jest świetnie dostosowana do warunków klimatycznych Polski odporna na mrozy. Polecana do uprawy w odkrytym gruncie lub w tunelach foliowych. Owoce kształtu eliptyczno-okrągłego, o wadze 3,5-5,5 kg i cienkiej, ciemnozielonej skórce z ciemniejszymi, wąskimi smugami.
Arbuz Janosik Kawon Żółty uprawa:
Uprawiać w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym na glebie wilgotnej. Dojrzałe owoce przy ostukiwaniu wydają głuchy odgłos.
Wysiew nasion w kwietniu w doniczkach, specjalnym siewniku lub mini-szklarni na parapet.
Wschody trwaja do 2 tygodnii, rozsadę z 4-5 liśćmi wsadzać do gruntu w drugiej połowie maja.
Arbuz Janosik Kawon Żółty zastosowanie:
Nadaje się do bezpośredniego spożycia, jak również jako dodatek do lodów, deserów czy ciast. W okresie letnim miąższ działa orzewźwiająco.
Cytrulina zawarta w arbuzie wspomaga leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego: niweluje nadciśnienie tętnicze oraz dobrze wpływa na układ krwionośny człowieka. Dla ciekawostki podamy, że cytrulina podobno działa dobrze na potencję u mężczyzn, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne. Ponadto, arbuz jest również bogaty w likopen, dzięki czemu przeciwdziała takim chorobom jak rak jelita grubego, rak prostaty, zapalenie kości i stawów, choroby serca i astma. Soczysty miąższ arbuza doskonale oczyszcza i nawadnia organizm.